Skip Navigation LinksDe-Watersteeg-in-Veghel-wordt-vernieuwd

 De Watersteeg in Veghel wordt vernieuwd

2 juli 2018

Moonen_Watersteeg_2581.jpgDe Watersteeg wordt vernieuwd. Aanleiding voor de vernieuwing is de verhuizing van 32 revalidatieplaatsen vorig jaar juli van De Watersteeg naar Zorg- en herstelhotel Udens Duyn. Deze is aanleiding geweest om samen met de cliëntenraad, medewerkers, bewoners en samenwerkingspartners om tafel te gaan en een nieuwe indeling te maken voor de Watersteeg.

Uit gesprekken met huidige bewoners van De Watersteeg bleek dat er behoefte is aan echtparenkamers, aan appartementen die zelfstandig wonen mogelijk maken én aan appartementen die kunnen functioneren als een tijdelijke verblijfsomgeving, voor als het thuis even niet meer kan. Daarnaast gaf Ziekenhuis Bernhoven aan behoefte te hebben aan plekken voor mensen/patiënten die nu 'oneigenlijk' een bed bezet houden in het ziekenhuis.

Dit verandert er op De Watersteeg

Houtwal 12 op de begane grond wordt een woonomgeving voor cliënten die zelfstandig willen en kunnen wonen. Er komen twaalf appartementen van ongeveer 40m2. De appartementen bestaan uit een woonkamer met keukenblok, slaapkamer en een badkamer. Twee van die twaalf appartementen worden geschikt gemaakt voor duo-bewoning. In deze appartementen kunnen bijvoorbeeld (echt)paren en/of ouder/kind terecht. Bewoners bepalen zelf, net als ze gewend waren voordat ze naar De Watersteeg verhuisden, hoe hun appartement wordt ingericht, wie er op bezoek komt en wanneer, wanneer ondersteuning en zorg nodig is en wat, waar en hoe de maaltijd wordt genuttigd. Boomgaard 12 op de 1e etage wordt een verblijfsomgeving voor cliënten met een tijdelijke woonvraag. Cliënten die nog niet naar huis willen/kunnen na een ziekenhuisopname, cliënten die even niet meer thuis kunnen wonen bijvoorbeeld omdat de mantelzorger wat ruimte nodig heeft, kunnen er tijdelijk terecht. Vogelven 12 op de 2e etage  is een woonomgeving geworden voor kortdurend verblijf of crisisopname voor mensen met dementie. Op 6 en 7 april zijn de huidige bewoners van de begane grond verhuisd naar de tweede etage. De afdeling wordt uitgebreid met acht plekken.

Aanpak verbouwing

De komende tijd wordt gebouwd aan de nieuwe Watersteeg. Duurzaamheid daarbij staat daarbij voor ons hoog in het vaandel. Waar mogelijk worden materialen hergebruikt. Zo worden bijvoorbeeld een aantal tafels en stoelen opgeknapt door Caroussel Groen in Schaijk. Er is een grove planning opgesteld; de Watersteeg hoopt de nieuwe Boomgaard 12 in september en Houtwal 12 in oktober in gebruik te nemen.

Op 25 juni is de bouw feestelijk van start gegaan; bewoners deelden de eerste mokerslag uit.