Skip Navigation LinksDochter-bewoonster-Nieuwehagen-schrijft-boek-‘Dag-ma!’

 Dochter bewoonster Nieuwehagen schrijft boek ‘Dag ma!’

2 juni 2016

Dochter bewoonster Nieuwehagen schrijft boek ‘Dag ma!’Op 1 juni jl. presenteerde Ankie van Hezewijk, dochter van een oud-Nieuwehagen be​woonster haar boek 'Dag ma!', over de dementie van haar overleden moeder. Ankie's moeder, Joop van Hezewijk - Termeer, woonde op de ​PG-afdeling in​ ​Nieuwehagen in 's-Hertogenbosch. Zij leed de laatste drie jaar van haar leven aan een vorm van dem​entie, waardoor zij niet meer in staat was contact te maken met haar omgeving. De gesproken taal en ook de mogelijkheid om op een andere manier te communiceren, vielen weg. Alsof ze opgesloten zat in zichzelf.

Mevrouw van Hezewijk - Termeer is onlangs op 88-jarige leeftijd overleden. In het boek 'Dag ma!' ​beschrijft Ankie hoe zij de laatste jaren van het leven van haar moeder heeft ervaren. Het gaat over lijden, onmacht, schuldgevoel, verdriet en over gemis. Maar ook over liefde en respect. Het boek is een coproductie van moeder en dochter, want naast een twintigtal persoonlijke verhalen van Ankie, wordt het boek geïllustreerd met schilderijen van haar moeder.

'Dag ma!' kost € 12,50 waarvan per boek € 1,00 gedoneerd wordt aan Alzheimer Nederland. Het boek is te bestellen via de website: www.ankievanhezewijk.nl.

Over Ankie van Hezewijk

Ankie van Hezewijk won met haar column 'Geen tijd' in november 2015 de lezerswedstrijd over dementie van uitgeverij Lebowski en het AD. Juryvoorzitter Hugo Borst: "Originaliteit speelde een grote rol bij de beoordeling, maar bovenal de kwaliteit van schrijven. Uiteraard keken we ook naar de gelaagdheid van de inhoud." Hugo Borst over de winnende column van Ankie van Hezewijk: "Van harte! Subliem. Uitstekend. Top."