Skip Navigation LinksKruisherenkapel-krijgt-nieuwe-eigenaar-

 Nieuwe eigenaar Kruisherenkapel

​​​​​​​​​​​8 september 2020

​Kapel blijft behouden voor erediensten en uitvaarten 

Om de continuïteit van de Kruisherenkapel voor de toekomst veilig te stellen, heeft de stichting Kruisherenkapel in samenspraak met BrabantZorg en met de volledige steun van de kruisheren de intentie gehad ​om een nieuwe koper te vinden. 

Deze is gevonden in Maarten van Kempen (​eigenaar van onder andere Teugel Resort Uden), die ook de exploitatie van de kapel overneemt. De kapel krijgt door de nieuwe eigenaar een ruimer gebruik door de toevoeging van een restaurant. Daarmee blijft dit monument voor de toekomst behouden. Ook het religieuze erfgoed wordt hiermee in ere gehouden. 

Maarten van Kempen: “Ik vind het erg mooi dat we de kapel met haar unieke en voor Uden zo belangrijke karakter kunnen behouden. En dat we dit kunnen doen doordat we er een restaurant met een heel bijzonder karakter kunnen starten.”  ​

Mariakapel

Het interieur van de kapel blijft ongewijzigd. De erediensten en afscheidsvieringen kunnen blijven plaatsvinden. Ook de Mariakapel blijft overdag gewoon bereikbaar om een kaarsje op te steken en een gebed tot Maria te richten. 

Kruisheer Rein Vaanhold werd als een van de eersten ingelicht over de aanstaande verkoop: “Bij deze verkoop blijft het religieus erfgoed behouden, omdat de Kapel Gemeenschap net als tot nu toe gebruik kan blijven maken van de Kapel. Voor ons kruisheren is het belangrijk dat de gebouwen waarmee wij een rijk verleden hebben ook een eigentijdse invulling en betekenisvolle toekomst krijgen”, vertelt hij. 

“Om die betekenisvolle toekomst van de Kruisherenkapel te kunnen blijven garanderen was en is het nodig om de horizon te verbreden in respect met de eigenheid van het gebouw, zijn betekenis en het verleden. Daarom werken wij graag mee aan de verkoop en sluiten met de nieuwe eigenaar een nieuwe bruikleenovereenkomst voor de kapelinventaris. De religieuze kapelinventaris, zoals de beelden en de schilderijen, het orgel en de altaarstukken blijven in de kapel achter, maar blijven wel ons eigendom”, aldus Rein Vaanhold. ​

Maatschappelijk belang

Jan Timmers, bestuurslid van de stichting Kruisherenkapel is enthousiast over de verkoop: “Als stichting is het ons niet gelukt om de exploitatie toekomstbestendig te maken, daarom vinden we het prachtig dat we samen met de kruisheren een goede toekomst hebben gevonden voor de kapel, waardoor de diensten gewoon kunnen doorgaan. Zo blijft de kapel behouden voor bezoeken aan de Mariakapel, erediensten, afscheidsvieringen en andere gelegenheden”, zegt hij.

"Bij het vinden van een nieuwe eigenaar was het voor ons belangrijk dat het huidige karakter van dit religieuze erfgoed in stand blijft, zodat het maatschappelijk belang gediend blijft. We hebben veel vertrouwen in de plannen van Maarten van Kempen, die volgens ons goed passen bij het karakter van de kapel.”  ​​