Skip Navigation LinksNieuwe-Hoeven-in-Schaijk-wordt-een-nog-groener-woonzorgcentrum-

 Nieuwe Hoeven in Schaijk wordt een nog groener woonzorgcentrum

5 december 2018
​Provincie en BrabantZorg geven samen het startsein voor vergroening.

Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven is vanaf het voorjaar 2019 een nog groener woonzorgcentrum dan het nu is. De komende maanden wordt er in de omgeving een voedselbos, een plukroute, teeltvelden voor groenten én een hooiberg aangelegd. Maandag 3 december gaven Adrie van Osch (Raad van Bestuur BrabantZorg) en Johan van den Hout (gedeputeerde Natuur en Milieu van de provincie Noord-Brabant) samen het startsein voor de werkzaamheden.

Peter Verkuijlen, regiomanager BrabantZorg: "Nieuwe Hoeven ligt op een prachtige plek aan de rand van de Maashorst. We zijn ervan overtuigd dat de dag van bewoners, hun familie én andere bezoekers van Nieuwe Hoeven aangenamer wordt als we optimaal gebruikmaken van die groene omgeving. Meer buiten zijn betekent onder andere meer vitaliteit, betere eetlust, beter slapen en minder medicijnen".
Plattegrond-Nieuwe Hoeven.jpg

Plukroute en voedselbos

Tussen de Udensedreef en de Dr. Langendijklaan wordt een 700 meter lange plukroute aangelegd met eetbare plantensoorten. In het midden van deze plukroute verschijnt een voedselbos met onder andere hazelnoten, honingbessen, pruimen en perziken. Verkuijlen: "Het hele jaar door kunnen bewoners, familie en bezoekers van Nieuwe Hoeven hier wel iets oogsten".

Varkens helpen het (voedsel)circus rond te maken

Ook dieren krijgen een plek in het voedselbos want er gaan ook kippen en Berkshire varkens rondlopen. Verkuijlen: "De varkens helpen om de voedselcirkel rond te maken. Het groenafval en voedselresten van Nieuwe Hoeven geven we aan de varkens én gebruiken we om de bodem te bemesten. In een later stadium gebruiken we het vlees van de varkens voor de maaltijden van bewoners. Zo helpen de varkens om de duurzaamheidsdoelen van BrabantZorg te realiseren".

Carrousel Groen maakt de cirkel compleet

De medewerkers van Carrous​el Groen, een onderdeel van Nieuwe Hoeven dat mensen met een ondersteuningsvraag uit Schaijk zinvol werk biedt, zullen een grote rol spelen op de plukroute, het voedselbos en de teeltvelden.

Samenspel met de provincie

De vergroening van Nieuwe Hoeven is mede mogelijk geworden dankzij een subsidie die het woonzorgcentrum,  in het kader van het project 'Landschappen van allure, meer Maashorst' van de provincie heeft ontvangen.