Zorg bij Korsakov

Jarenlang overmatig gebruik van alcohol in combinatie met een slecht voedingspatroon kan leiden tot het syndroom van Korsakov. Voor mensen die aan dit syndroom lijden is zelfstandig wonen en leven vaak niet meer mogelijk. Met de kleinschalige woonvoorziening Dijkstaete biedt BrabantZorg deze kwetsbare groep mensen een veilig en vertrouwd thuis.

Syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een aandoening waarbij een gedeelte van de hersenen wordt aangetast. Dit leidt tot onder andere geheugenverlies. Men verliest daarnaast het vermogen om nieuwe dingen te leren. De oorzaak van de aandoening is in vrijwel alle gevallen langdurig alcoholmisbruik, vaak in combinatie met slechte eetgewoonten. Dit leidt tot een tekort aan vitamine B1.

Door het overmatig gebruik van alcohol kunnen ook afwijkingen ontstaan aan organen als hart en lever of aan het zenuwstelsel. Als gevolg hiervan ontstaan vaak stoornissen in spraak, beweging, gevoel en gezichtsvermogen. Iedereen die jarenlang teveel alcohol gebruikt, kan ermee te maken krijgen. Dit geldt ook voor jonge mensen.

Dijkstaete

Dijkstaete heeft drie wooneenheden met elk acht bewoners. Elke bewoner heeft een eigen kamer en elke wooneenheid heeft een huiskamer en keuken. Er wordt samen gekookt en gegeten.  Wonen en welzijn staan voorop, in een rustige omgeving waarin de bewoners los kunnen komen van de stress van alle dag. Een vast dagprogramma zorgt voor een vaste structuur.

Met creatieve activiteiten zoals schilderen, houtbewerking en beeldhouwen worden de bewoners in een positieve omgeving gestimuleerd om actief bezig te zijn. Dijkstaete biedt levensloopbestendig wonen aan. De leeftijd van de bewoners van Dijkstaete ligt tussen de 40 en 85 jaar. Dijkstaete is geen opvanghuis voor verslaafden. De bewoners mogen dan ook geen drang naar alcohol meer hebben. Veel bewoners van Dijkstaete komen uit een verslavingskliniek of GGZ-instelling.