Het verhaal van vrijwilligster Diny van Erp

10 augustus 2023

Diny van Erp, vrijwilligster bij Corte Foort in Oss

Mijn naam is Diny van Erp, 73 jaar en ik ben 7 jaar vrijwilliger bij Corte Foort in Oss. Hiervoor heb ik altijd een kantoorbaan gehad. Niet altijd naar tevredenheid en daarom dacht ik weleens aan iets anders. Ik wilde graag iets doen met mensen, maar overstappen doe je natuurlijk niet zomaar. 

Na een burn-out en een aantal jaren ander werk gehad te hebben, ben ik gestopt met werken. Mijn dochter werkte al bij Corte Foort en dacht dat vrijwilligerswerk wel wat voor mij zou zijn. Ik wilde wel iets gaan doen, maar ik dacht eerder aan mensen of kinderen met een geestelijke beperking. Dat trok mij namelijk wel. Maar ik ben toen toch in gesprek gegaan bij Corte Foort en meteen dezelfde week nog begonnen. Ik vond het meteen leuk!

Ik vind het fijn om de bewoners persoonlijke aandacht te kunnen geven. Sommige willen echt even hun verhaal kwijt en het is leuk om te zien dat de bewoners blij zijn als ze mij zien. 


Gymmen, wandelen en fietsen

In het begin ging ik samen met de bewoners tekenen en schilderen aan een lange tafel. Dan zette ik twee grote tafels aan elkaar, die helemaal vol zaten. Helaas ging dat na een tijd niet meer; de zorgvraag van de bewoners werd steeds complexer en de corona pandemie begon. Dat vind ik nog steeds jammer! 

Vervolgens kwam er een bewegingsagoog die hulp kon gebruiken. Samen gingen wij met bewoners gymmen, wandelen en fietsen op de trimfiets. Dat vond ik ontzettend leuk en dat doe ik nu nog steeds. In het begin hielp ik bij het fietsen mee, maar tegenwoordig doe ik het ook alleen. Dan zet ik de fiets klaar en vraag ik of bewoners komen fietsen. Soms komen ze zelf al aangelopen. Nadat de bewoners hebben gefietst krijgen ze nog wat te drinken en buurten we vaak nog even na.

Maandelijks muziek van een DJ

Op dinsdag ga ik altijd wandelen met een van de bewoners. Vaak met dezelfde mevrouw, omdat ze onrustig is. Ik neem haar dan mee naar buiten om een wandeling te maken. Hier wordt ze rustig van. Daarna komt de bewegingsagoog, waarbij we met bewoners bewegen op muziek, iets wat de bewoners altijd erg leuk vinden. Ik zet hiervoor de kring klaar en haal de mensen naar de kring toe. 

Gezamenlijke woonkamer Corte Foort

Eén van de gezamenlijke woonkamers op Corte Foort 

Daarnaast komt er maandelijks een DJ die oude, herkenbare plaatjes draait voor de mensen. Dan dans ik samen met de bewoners. Dat gaat de ene keer goed, maar de andere keer gaat het moeilijker. Dansen vind ik altijd erg leuk, vooral omdat ik zie dat de mensen daar echt van opleven.

Persoonlijke aandacht

Ik vind het fijn om de bewoners persoonlijke aandacht te kunnen geven. Sommige willen echt even hun verhaal kwijt en het is leuk om te zien dat de bewoners blij zijn als ze mij zien. Ook al hebben ze dementie, ze herkennen mij vaak wel. Dat vind ik mooi.

Het gevoel dat je er weer toe doet voor een ander, maar ook voor jezelf, dat is fijn. Iets wat ik iedereen aan kan raden! 


Er weer toe doen

Zelf vind ik het fijn dat ik er weer toe doe. Toen ik stopte met werken had ik het idee dat ik er niet meer toe deed. Ik voelde mezelf echt nutteloos, want je moet en hoeft opeens niks meer. Dat vond ik heel erg wennen. Het gevoel dat je er weer toe doet voor een ander, maar ook voor jezelf, dat is fijn. Iets wat ik iedereen aan kan raden!

Nu heb ik het idee dat ik nuttig bezig ben en iets aan de ander terug kan geven. Mocht ik ooit zelf in deze situatie komen, hoop ik dat er iemand is die mij dit kan geven. Dat er iemand klaar staat in zijn of haar vrije tijd. Fijn dat ik dit nu de mensen kan geven.

Lees meer over vrijwilligerswerk bij BrabantZorg