Miriam Haagh nieuwe voorzitter Raad van Bestuur BrabantZorg

11 augustus 2021

Miriam Haagh (48 jaar) wordt per 1 oktober 2021 de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van BrabantZorg. Haagh is daarmee de opvolger van Wilma de Jong-Verspeek, die onlangs afscheid nam als voorzitter van de Raad van Bestuur en met pensioen gaat. Samen met Felicia Brandsma en Roger Otto vormt Miriam Haagh de nieuwe Raad van Bestuur.

Miriam Haagh maakt de overstap vanuit het Bredase stadsbestuur naar BrabantZorg. Sinds 2014 is zij als wethouder in Breda verantwoordelijk voor onder andere gezondheid bij ouderen, de GGZ, en chronisch zieken en ook voor preventie in de zorg. Ook de transformatie van het sociaal domein (zorg en welzijn), onderwijs en de wijkaanpak zitten in haar portefeuille. Daarnaast is zij namens alle gemeenten actief in landelijke netwerken en programma’s op het gebied van langdurige zorg en preventie. Zo voerde zij namens alle 355 gemeenten de gesprekken en onderhandelingen met minister de Jonge en staatssecretaris Blokhuis over alle onderdelen van de Wmo, de langdurige zorg, mantelzorg, de samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland en het hoofdlijnenakkoord GGZ.

Miriam Haagh: “Mijn eerste bijbaan als zestienjarige scholier, was verpleeghulp in Elderhoeve in Arnhem waar ik geboren ben. In mijn studententijd werkte ik via een medisch uitzendbureau jarenlang in de wijkverpleging als gezinsverzorgster en in de verzorging bij een GGZ-instelling. Mijn hart voor de zorg is altijd blijven kloppen. Als wethouder gezondheid zet ik me in voor een goede samenwerking in de zorg tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid. Samenwerking waarbij niet de Nederlandse zorgwetten leidend zijn, maar waarin de cliënten die goede zorg nodig hebben centraal staan. Om daarin het echte verschil te kunnen maken wil ik graag de stap naar de zorgsector zelf maken. BrabantZorg is een stabiele en deskundige zorgorganisatie. De professionaliteit, de transitie naar de nieuwe ouderenzorg, de geweldige proeftuinen, de veerkracht van het personeel die in tijden van corona zo ontzettend duidelijk werd… Deze punten zijn voor mij een fantastische combinatie. BrabantZorg toont daarbij lef en heeft oog voor innovatie. ‘Elke dag zo fijn mogelijk’, dat is wat BrabantZorg drijft en waar ik graag een stevige bijdrage aan ga leveren.”

Cock Aquarius, voorzitter Raad van Toezicht: “Met haar ervaring in het openbaar bestuur van een grote gemeente gaat Miriam het team van onze Raad van Bestuur versterken. Miriam kan strategisch denken, heeft bestuurlijke kracht en kennis én zij heeft veel ervaring met netwerken in de hele keten. Zo is zij onder andere voorzitter van een landelijk netwerk op het gebied van positieve gezondheid. Vooral haar kennis van het sociaal domein is een waardevolle aanvulling, omdat dit in de toekomst een nog veel belangrijker aspect van onze samenwerking zal worden.”