Doof en moeite met lezen en schrijven; beiden een beperking maar samen geen

26 juli 2023

Adri en Mark werken als assistent-medewerker in de keuken en catering van Carrousel Groen. Ze vullen elkaar perfect aan en zijn een team. Adri is namelijk doof en kan niet praten, maar wel lezen en schrijven. Mark daarentegen heeft moeite met lezen en schrijven, maar kan wel goed horen en praten. Beiden hebben ze een beperking waardoor ze niet geheel zelfstandig kunnen werken, maar samen hebben ze er geen. Ze vullen elkaar dan ook perfect aan.

Carrousel Groen is een onderdeel van BrabantZorg waar mensen met een ondersteuningsvraag een zinvolle daginvulling kunnen hebben in de rol van assistent-medewerker. Hier kijken ze wat de medewerker wel kan en blij van wordt, waardoor ze opbloeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Vanuit een houtbewerkingsplaats, kledingatelier, patisserie, catering en diverse te huren locaties levert Carrousel Groen diensten en producten in verschillende sectoren. Vandaag gaan we in gesprek met Adri en Mark, werkzaam in de keuken en catering van Carrousel Groen.

 

Vanuit een houtbewerkingsplaats, kledingatelier, patisserie, catering en diverse te huren locaties levert Carrousel Groen diensten en producten in verschillende sectoren. 

 

Met hun eigen gebarentaal en uitdrukkingen begrijpen Adri en Mark elkaar. Mark geeft aan dat hij soms Adri niet begrijpt of andersom, maar samen komen ze er altijd uit. Ze leren elkaar steeds beter kennen. Hierdoor kunnen ze samen zelfstandig én als team, hun taken uitvoeren. Structuur zorgt ervoor dat Adri en Mark precies weten wat er van hen wordt verwacht. 

Leergierig, nieuwsgierig én zelfstandig

Adri is een man van precisie en is daardoor erg secuur in zijn werk. Hij wil het graag goed doen. Omdat Adri doof is, wordt er vaak gedacht dat hij dingen niet begrijpt. Het tegendeel is waar. Hij drukt zichzelf uit met gebaren, waardoor collega’s en personen om zich heen weten wat hij bedoelt. Maar Adri kijkt zelf ook goed naar uitdrukkingen van anderen. Zo weet hij precies waar zijn collega’s het over hebben.

Adri is erg leergierig, nieuwsgierig én zelfstandig. Hierdoor kan hij alles doen wat hij wil. Hij kan niet horen, maar ziet en voelt alles. Hij rijdt gewoon auto. Stel jezelf voor, er komt een ambulance met loeiende sirenes aan. Adri hoort dit niet, maar voelt het geluid in zijn lichaam en hij ziet de zwaailampen van ver aankomen. 

Adri werkt sinds zijn 20ste in de keuken en had al werkervaring. Hiervoor werkte hij bij een ander cateringbedrijf. Bij Carrousel Groen is er veel rust en regelmaat, wat hij erg fijn vindt. Hierdoor kan hij nog beter en zelfstandiger werken. Maar het fijne aan zijn werk, is toch ook wel het team. Er is volgens hem altijd een gezellige sfeer!

Binnen Carrousel Groen is Adri verantwoordelijk voor de eetpunten. Hij rijdt zelfstandig met de bus en bezorgt het eten op verschillende locaties. Maar Adri is ook in de keuken te vinden waar hij het eten voorbereidt en alles precies bijhoudt. Ook daar is hij erg secuur in. Mark kan het overzicht en de informatie niet lezen, maar samen met Adri zorgt hij ervoor dat iedereen de juiste maaltijd ontvangt. Echt teamwork!

Hij komt er altijd op terug

Mark wordt de ‘trouble shooter’ genoemd. Het maakt niet uit wat of waar, Mark staat altijd klaar. Hij is iemand waar je op kan bouwen. Hij draait onder andere zelfstandig het ontbijt in het Emmausklooster in Velp. Daar begint hij om 7.00 uur. Met zijn 45 km auto rijdt hij zelfstandig naar Velp. Helemaal alleen zorgt hij ervoor dat het ontbijt klaar staat voor de gasten. Maar hij bereidt ook de lunch en het diner voor. Mark houdt alles mee in de gaten. Hij onthoudt alles en krijgt regelmatig de opdracht om zijn collega ergens aan te herinneren. Daar kunnen ze blind op vertrouwen, want hij komt er altijd op terug. 

 

Mark houdt alles mee in de gaten. Hij onthoudt alles en krijgt regelmatig de opdracht om zijn collega ergens aan te herinneren. Daar kunnen ze blind op vertrouwen, want hij komt er altijd op terug. 

 

Mark is erg blij met zijn baan in de keuken bij Carrousel Groen. Vooral de afwisseling vindt hij fijn. Soms staat hij in de keuken, de andere keer in de bediening of afwas. Mark is graag bezig en onder de mensen. Maar het grootste pluspunt is volgens Mark toch wel de vaste tijden. Ook als er een grote cateringvraag, bijvoorbeeld in de avond, is dat voor Mark geen probleem. In overleg maakt hij graag een uitzondering! Hij voelt zich echt onderdeel van het team en krijgt veel verantwoordelijkheid. Daardoor voelt hij zich ook verantwoordelijk voor wat hij doet.

Een ‘kijkje in de keuken’

In de keuken van Carrousel Groen maken ze maaltijden en hapjes voor eetpunten, logeś in het Emmausklooster en catering op locatie. In de ochtend starten ze gezamenlijk met een kop koffie. De sfeer in het team is super, want voordat Adri en Mark beginnen met werken is er al genoeg gepraat en gelachen met het team. Vervolgens wordt de keuken opgestart en worden de taken verdeeld. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen. Het is een samenwerking met het hele team. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen taak.

 

Binnen het team werkt iedereen aan hetzelfde doel. Is het een keer druk? Dan springt iedereen bij en zorgen ze er samen voor dat alles op tijd klaar is. Iedereen is in het team gelijk.

 

Binnen de keuken is er veel structuur, dit krijgen de assistent-medewerkers aangeleerd. De begeleiders doen de handelingen en werkzaamheden voor, die de assistent-medewerkers vervolgens nadoen. Wanneer ze dit onder de knie hebben, kunnen ze de taken vervolgens zelfstandig uitvoeren. De begeleiders hoeven er niet altijd bij te zijn en kunnen daardoor andere belangrijke taken doen. Hierdoor voelen Adri en Mark zich ook verantwoordelijk voor het werk wat ze doen. Dat is het doel van Carrousel Groen. Afwezig of ziek zijn Adri en Mark bijna nooit. 

Binnen het team werkt iedereen aan hetzelfde doel. Dat geldt niet alleen voor de assistent-medewerkers, maar ook voor de andere collega’s. Is het een keer druk? Dan springt iedereen bij en zorgen ze er samen voor dat alles op tijd klaar is. Iedereen is in het team gelijk. Teamwork is dan ook de rode draad. Doof of moeite met lezen en schrijven? Dat is geen probleem, samen kunnen Adri en Mark alles!

Meer weten over Carrousel Groen? Klik hier of volg Carrousel Groen op Facebook