Guusje en Sandy in de thuiszorg: ‘Achter elke voordeur zit weer een ander verhaal’

17 september 2023

Guusje Martens en Sandy Hermans werken als wijkverpleegkundige in de thuiszorg bij BrabantZorg. In Herpen, Ravenstein en de kleine dorpjes eromheen bieden zij ondersteuning, begeleiding en behandeling aan huis bij ongeveer 35 cliënten. Volgens eigen zeggen hebben ze het mooiste beroep van de wereld. Het Brabants Dagblad ging een middag mee op pad langs cliënten in Herpen.

Guusje en Sandy kozen heel bewust specifiek voor deze tak van de zorg omdat je bij de mensen thuis een wereld van verschil kan maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een verpleegkundige in het ziekenhuis, kom je in de thuiszorg vaak jaren bij dezelfde mensen thuis. En het mooiste van alles: iedereen is elke dag weer dolblij om je te zien binnenkomen.

Meer dan steunkousen

Ook inhoudelijk biedt de thuiszorg voldoende uitdaging en afwisseling. ,,We moeten echt af van het cliché dat de thuiszorg alleen maar steunkousen aantrekt of ogen druppelt. Daar doe je het werk mee te kort”, legt Sandy uit. ,,Sterker nog: dat laatste is door nieuwe technieken vaak niet eens meer een taak van de thuiszorg. Wij verzorgen wonden, helpen mensen in bed of dienen medicijnen toe. Zodat je er samen met iemands omgeving voor zorgt dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen."

 

,,We moeten echt af van het cliché dat de thuiszorg alleen maar steunkousen aantrekt of ogen druppelt. Daar doe je het werk mee te kort”

 

Ondanks de uitdagingen die het beroep met zich meebrengt, zoals de onregelmatige werktijden en het tekort aan personeel, zouden ze iedereen aanraden om voor de thuiszorg te kiezen. "Het is gewoon het mooiste beroep van de wereld.”

Verzorging en verpleging aan huis bij BrabantZorg

BrabantZorg biedt thuiszorg in de regio’s Oss, Uden, Meierijstad en Den Bosch/Bommelerwaard. Wijkzorg kan cliënten ondersteunen bij de persoonlijke verzorging. Denk aan hulp bij het aan- en uitkleden en douchen. Soms liggen vragen meer op het verpleegkundig gebied, bijvoorbeeld wondverzorging, hulp bij het injecteren of het verzorgen van een sonde of morfinepomp. Daarnaast biedt BrabantZorg ook wijkzorg in de vorm van begeleiding bij dementie, niet-aangeboren hersenletsel, de ziekte van Parkinson, specialistische wond- en longzorg en gespecialiseerde zorg in de laatste levensfase thuis (palliatieve thuiszorg).

Lees hier het hele artikel van het Brabants Dagblad (premium artikel)

Wil je meer weten over werken in de thuiszorg of ben je op zoek naar vacatures? Kijk dan eens op werkenbijbrabantzorg.eu/thuiszorg