ICT&Health: “Meer vrijheid voor ouderen en mensen met beperking in Brabants T-Huiz”

24 februari 2023

Als je het thuis fijn hebt, wil je daar graag blijven wonen, ook als dat wat lastiger gaat. In de voorbeeldwoningen van T-Huiz is te zien hoe hulpmiddelen en technologie mensen kunnen helpen (langer) comfortabel thuis te blijven wonen. Miriam Haagh, bestuursvoorzitter bij BrabantZorg, vertelt erover in een interview met ICT&Health.

T-huiz is ingericht door BrabantZorg, BrabantWonen én het Koning Willem I College. Studenten van het college worden ook ingezet bij rondleidingen en het uitleggen van oplossingen. In deze voorbeeldwoningen zijn er zo'n 70 van deze slimme hulpmiddelen uitgestald door het hele huis. Miriam Haagh vertelt welke technologieën er zoal te vinden zijn.

Eigen regie en zelfstandigheid

“Zelf vind ik beeldzorg een van de beste technologieën”, vertelt Miriam. “Dankzij beeldzorg houdt iemand zijn eigen regie en zelfstandigheid, doordat veel van de zorg online gegeven kan worden. We hebben daar een heel professioneel verpleegkundig team achter zitten. Mensen kunnen thuis op ieder moment inbellen.”

Beeldzorg is ook een prima hulpmiddel om de uitdagingen van het arbeidsvraagstuk op te pakken. Zeker nu de vergrijzing de komende jaren toeneemt en de beschikbaarheid van verpleegkundigen daarbij achterblijft. Tenslotte kunnen mensen via beeldzorg op een hele fijne manier altijd contact houden hebben met dierbaren.

“Dankzij beeldzorg houdt iemand zijn eigen regie en zelfstandigheid, doordat veel van de zorg online gegeven kan worden."


“Dat werkt goed. Ook omdat mensen heel goed onderscheid kunnen maken tussen wat ze bijvoorbeeld aan hun dochter vragen of waar ze professionele hulp voor nodig hebben. Ze worden dan geholpen op het moment dat het nodig is en niet omdat ze nou eenmaal ingepland staan voor zes uur ’s avonds.” Naast beeldzorg vind je bij T-Huiz ook hulmiddelen voor het uittrekken van steunkousen, medicijndispensers, drinkbekers voor mensen met Parkinson en nog veel meer.

Een bezoek aan T-huiz

Sinds eind oktober 2022 kunnen geïnteresseerde inwoners, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden uit de regio een afspraak maken om zelf te zien en ervaren welke hulpmiddelen er zijn om zo lang mogelijk zelfstandig, veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. Wilt u graag een bezoek brengen aan T-huiz? Plan dan een afpraak in via de website

Lees hier het hele artikel

ICT&Health - T-Huiz