Skip Navigation LinksDe-Watersteeg-klaar-voor-de-toekomst

 De Watersteeg klaar voor de toekomst

​19 november 2018
Woonzorgcentrum De Watersteeg rond groot veranderingstraject af.

Woonzorgcentrum De Watersteeg is klaar voor de toekomst. Sinds het begin van dit jaar is er verhuisd, verbouwd en gebouwd. In september nam het woonzorgcentrum de nieuwe etage Boomgaard 12 in gebruik voor mensen met lichamelijke klachten die behoefte hebben aan tijdelijke zorg. In oktober verhuisde Hospice De Goudsbloem naar een nieuwe plek op de tweede etage. Hierdoor kon Vogelven 12, een unit voor kortdurend verblijf voor mensen met dementie, uitbreiden met acht appartementen voor mensen met dementie die moeten revalideren na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

Onlangs nam het woonzorgcentrum op de begane grond ook Houtwal 12 in gebruik. Deze etage biedt onderdak aan ouderen die wel een indicatie hebben voor verpleeghuiszorg, maar deze zorg graag in een zo zelfstandig mogelijke woonomgeving ontvangen.

Diana Zijlmans, regiomanager van De Watersteeg: “Aanleiding voor deze grote veranderingen binnen de Watersteeg was de verhuizing van 32 revalidatieplaatsen in 2017 naar Zorg- en Herstelhotel Udens Duyn in Uden. Die verhuizing was voor ons een mooie aanleiding om samen met bewoners, medewerkers, de cliëntenraad en samenwerkingspartners om tafel te gaan en een nieuwe indeling te maken voor de Watersteeg. Uit de gesprekken hoorden we enerzijds dat er grote behoefte is aan appartementen voor tijdelijk verblijf. En anderzijds dat ouderen met een indicatie voor verpleeghuiszorg vaak behoefte hebben aan appartementen waar ze zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen”.

Dit is er veranderd op De Watersteeg

Houtwal 12 op de begane grond is een woonomgeving geworden voor mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben, maar die zorg graag ontvangen in een zo zelfstandig mogelijke woonomgeving. Voor hen zijn er twaalf appartementen van ongeveer 40m2. De appartementen bestaan uit een woonkamer met keukenblok, slaapkamer en een badkamer. Zijlmans: “Het bijzondere van deze 2 kamer-appartementen is dat de bewoner zelf bepaalt hoe het appartement wordt ingericht, waar en hoe de maaltijd wordt genuttigd en welke ondersteuning en zorg nodig is. Mensen die hier komen wonen, houden (zoveel mogelijk) hun eigen regie”.

Op de eerste etage, Boomgaard 12, zijn 16 appartementen gekomen voor cliënten met lichamelijke klachten die een tijdelijke zorgvraag hebben, bijvoorbeeld omdat ze nog niet naar huis kunnen na een ziekenhuisopname of even niet meer thuis kunnen wonen omdat hun mantelzorger is uitgevallen of dreigt uit te vallen. Zijlmans: “Op deze etage Boomgaard 12 kunnen mensen maximaal 30 dagen verblijven; het is niet mogelijk door te stromen naar een reguliere plek op één van de locaties van BrabantZorg. Daarom werken we altijd meteen vanaf de opname, samen met de cliënt en de mensen uit zijn netwerk, toe naar een terugkeer naar huis en geeft de eigen huisarts van de cliënt de noodzakelijke medische zorg”.

Op de tweede etage zit Vogelven 12, een woonomgeving voor mensen met dementie die behoefte hebben aan kortdurend verblijf. Vogelven 12 is onlangs uitgebreid met acht appartementen voor cliënten met dementie die moeten revalideren of tijdelijk een ondersteuning nodig hebben. Zijlmans: “Wij zijn blij dat we aan deze bijzondere cliëntengroep de juiste ondersteuning en zorg kunnen bieden. Want mensen met dementie hebben weer andere behoeftes als ze revalideren dan mensen met somatische klachten”. Op de tweede etage, Vogelven 6, is ook Hospice De Goudsbloem te vinden; hier zijn zeven appartementen voor mensen die palliatieve zorg nodig hebben in hun laatste levensfase.

Op dinsdag 12 maart houdt De Watersteeg open huis

Diana Zijlmans: “De grootste veranderingen zijn nu afgerond, maar we zijn nog druk in de weer met de nieuwe etages. Daarom gebruiken we de komende maanden om de puntjes op de i te zetten. Op 12 maart 2019, in de week van Zorg & Welzijn, organiseren we een open huis voor inwoners van Veghel en omgeving. Hierover volgt binnenkort meer informatie”.