Skip Navigation LinksDuurzaam-initiatief-op-Nieuwe-Hoeven

 Duurzaam initiatief op Nieuwe Hoeven

​​​​​​​​Woensdag 22 mei

Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven is de groenste locatie van BrabantZorg en ligt op een prachtige plek aan de rand van de Maashorst. De natuur speelt op diverse manieren een rol in de ondersteuning en zorg op deze locatie. De afgelopen maanden opende Nieuwe Hoeven al een voedselbos, een plukroute en teeltvelden voor groenten. ​Woensdag 22 mei kwam hier ook een bloemen/ bijentuin bij. Een nieuw en duurzaam initiatief om de dag van bewoners weer een stukje fijner te maken.

Peter Verkuijlen, regiomanager BrabantZorg: “We zijn ervan overtuigd dat de dag van bewoners, hun familie én andere bezoekers van Nieuwe Hoeven aangenamer wordt als we optimaal gebruikmaken van de mooie groene omgeving van ons woonzorgcentrum. Buiten zijn levert vitaliteit, betere eetlust, beter slapen en minder medicijnen op. Daarom ondernemen wij diver​se groene initiatieven”.

Bijentuin Nieuwe hoeven (1).png

Bloementuin voor wilde ​bijen, vlinders en andere insecten

Woensdag 22 mei onthulde regiomanager Peter Verkuijlen (regiomanager BrabantZorg) samen met Anouchka van Miltenburg (voormalig voorzitter Tweede Kamer en nu directeur-bestuurder bij Nucleus zorg) een zaaituin waar binnenkort veel kleurrijke bloemen bloeien en bijen, vlinders en andere insecten zoemen. De medewerkers van Carrousel Groen, een onderdeel van Nieuwe Hoeven dat mensen met een ondersteuningsvraag uit Schaijk zinvol werk biedt, zullen een grote rol spelen in het onderhoud van de bloementuin. 

Plukroute, voedselb​​os en teeltvelden

Begin dit jaar is er op de locatie ook al een 700 meter lange plukroute met eetbare plantensoorten en een voedselbos met onder andere hazelnoten, honingbessen, pruimen en perziken aangelegd. Verkuijlen: “Het hele jaar door kunnen bewoners, familie en bezoekers van Nieuwe Hoeven hier wel iets oogsten”. Ook dieren hebben een plek in het voedselbos; er lopen ook kippen en Berkshire varkens rond. Verkuijlen: “De varkens helpen om de voedselcirkel rond te maken. Het groenafval en voedselresten van Nieuwe Hoeven geven we aan de varkens én gebruiken we om de bodem te bemesten. In een later stadium gebruiken we het vlees van de varkens voor de maaltijden van bewoners. Zo helpen de varkens om de duurzaamheidsdoelen van BrabantZorg te realiseren”.​

Samenspel met stre​ekcoöperatie De Fruitmotor 

De bloemen/bijentuin van Nieuwe Hoeven wordt mogelijk gemaakt dankzij een schenking van de Betuwse coöperatie De Fruitmotor. Deze streekcoöperatie, die afgelopen jaar voor het kerstgeschenk 11.000 flessen Appelsprankel aan BrabantZorg leverde, maakt van restfruit hoogwaardige smaakvolle producten en levert daarbij een belangrijke bijdrage aan de circulaire regionale economie. Verkuijlen: “Bij BrabantZorg vinden we duurzaamheid belangrijk. Daarom zijn we met deze partij in zee gegaan. Want samen zijn we verantwoordelijk voor de wereld waarin we leven. Duurzaamheid zit verweven in onze strategische visie 'Samenspel in zorg' die is opgesteld op basis van het gedachtengoed over positieve gezondheid”.