Skip Navigation LinksNieuwe-Hoeven-opent-theehuis-De-Hooijmijt-

 Nieuwe Hoeven opent theehuis De Hooijmijt

8 juli 2019​

Nieuwe Hoeven, de groenste locatie van BrabantZorg gelegen in de Maashorst, heeft een groene metamorfose ondergaan. Afgelopen jaar is een voedselbos aangelegd met een plukroute, teeltvelden, (bos)weides met Berkshire varkens én een zaaituin voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.

Donderdag 4 juli kwam hier ook Theehuis De Hooimijt bij: een multifunctionele ontmoetingsplek in de natuur. Bewoners en bezoekers van Nieuwe Hoeven, maar ook passanten kunnen hier gebruik van maken. Met de ingebruikname van het theehuis is een grootschalige metamorfose van het terrein van Nieuwe Hoeven afgerond.

theehuis hooimijt.jpg 

Peter Verkuijlen, regiomanager BrabantZorg: "Wij ondernemen diverse groene initiatieven omdat we ervan overtuigd zijn dat de dag van bewoners, hun familie én andere bezoekers van Nieuwe Hoeven aangenamer wordt als we optimaal gebruikmaken van de mooie groene omgeving van ons woonzorgcentrum. Buiten zijn levert vitaliteit, betere eetlust, beter slapen, maar óók minder medicijnen op".

Theehuis de Hooimijt

Donderdag 4 juli onthulde wethouder Vereijken van de gemeente Landerd samen met Peter Verkuijlen (regiomanager van BrabantZorg) Theehuis De Hooimijt. Theehuis De Hooimijt wordt gerund door medewerkers van Carrousel Groen, een onderdeel van Nieuwe Hoeven dat mensen met een ondersteuningsvraag uit Landerd en omgeving zinvol werk biedt. Mensen kunnen hier terecht voor een kopje thee, koffie, een gezond drankje of een taartje van Caroussel Groen. De Hooimijt is vanaf 8 juli zeven dagen in de week op maandag tot vrijdag van 10.30 tot 16.30 uur en in het weekend van 11.00 – 16.30 uur geopend. De ruimte kan ook gereserveerd worden voor vergaderingen en feestjes.

Samenspel met de provincie

De vergroening van Nieuwe Hoeven is mede mogelijk geworden dankzij een subsidie die woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven ontving van de provincie Noord-Brabant in het kader van het project 'Landschappen van allure, meer Maashorst'.

Metamorfose van Nieuwe Hoeven is nu compleet

De plukroute door het voedselbos is 700 meter lang. Op de route zijn eetbare plantensoorten en een voedselbos met onder andere hazelnoten, honingbessen, pruimen en perziken te vinden. Verkuijlen: "Het hele jaar door kunnen bewoners, familie en bezoekers van Nieuwe Hoeven hier wel iets oogsten". Ook dieren hebben een plek in het voedselbos; er lopen ook kippen en Berkshire varkens rond.

Verkuijlen: "De varkens helpen om de voedselcirkel rond te maken. Het groenafval en voedselresten van Nieuwe Hoeven geven we aan de varkens én gebruiken we om de bodem te bemesten. In een later stadium gebruiken we het vlees van de varkens voor de maaltijden van bewoners. Zo helpen de varkens om de duurzaamheidsdoelen van BrabantZorg te realiseren".