Skip Navigation LinksVerlenging-bezoekverbod-eist-veel

 Verlenging bezoekverbod eist veel

24 april 2020

​​​​​De verpleeghuissector verkeert in een duivels dilemma: aan de ene kant wil ze de kwetsbare bewoners beschermen, aan de andere kant kwaliteit van leven bieden in de laatste levensfase. Zo ook bij BrabantZorg. De focus ligt nu vooral op hygiëne en veiligheid, vanuit die gedachte is de bezoekersmaatregel ook ingegeven.​

Zingeving valt weg 

Elke dag zo fijn mogelijk is de missie van BrabantZorg. Deze staat geheel in het teken van het bijdragen aan een zo betekenisvol mogelijke dag van de ouder wordende mens. Dat zit in de dagelijkse dingen: de eigen patronen, gewoonten, spulletjes en herkenbare gezichten. Helaas zien die dagelijkse dingen er in tijden van corona heel anders uit. Familie mag niet meer op bezoek komen, bewoners wordt gevraagd zoveel mogelijk op de eigen woning te blijven en ook het restaurant is gesloten. Er valt veel zingeving weg. Het gemis van de nabijheid van familie zorgt voor verdriet en eenzaamheid. Voor mensen die ook nog de grip op het leven aan het verliezen zijn, door bijvoorbeeld dementie, is dat moeilijk te begrijpen. Ook op familieleden trekt het verbod een zware wissel. Ze missen hun familieleden en maken zich zorgen of ze nog wel herkend worden door hun familielid.

De mooie kanten 

Toch doet BrabantZorg zijn best om sociaal contact te stimuleren. Bij alle locaties zijn zogenoemde ‘babbelboxen’ aanwezig. In deze boxen zit een vaste telefoon waarmee op de ouderwetse manier gebeld kan worden, een mobiele telefoon waarmee men kan beeldbellen en een schermvergroter zodat het beeld goed te zien is voor ouderen. Daarnaast ziet de stichting mooie initiatieven ontstaan. In Heelwijk Geffen en het Martinushuis in Nuland bijvoorbeeld is onlangs een partytent neergezet met raam ertussen. Aan beide kanten staat een babyfoon. Via de babyfoon wordt er met elkaar gepraat. In Zaltbommel wordt er op deze manier via twee microfoons met elkaar gepraat. Naast dit soort mooie initiatieven zien ze bij BrabantZorg ook een enorme collegialiteit onder collega’s en samenwerkingen ‘over de grenzen’ heen.

Elk overlijden is verdrietig 

De sterfte in verpleeghuizen is door het coronavirus fors hoger dan normaal. De bewoners van een verpleeghuis hebben gemiddeld een hoge leeftijd, zijn kwetsbaar, hebben 24-uurs zorg nodig en komen naar het verpleeghuis voor hun laatste levensfase. De regio waarin BrabantZorg actief is, is één van de grootste brandhaarden van de coronacrisis. Dit gegeven vertaalt zich door in het relatief hoge aantal besmette en overleden cliënten in de locaties van BrabantZorg. Elk overlijden is en blijft erg verdrietig. De o​mvang van het aantal overledenen van en omstandigheden waarin dat gebeurde de afgelopen weken is voor BrabantZorg ​nauwelijks te bevatten. Ondanks alle hygiënemaatregelen blijkt het onmogelijk om het virus buiten de deur te houden. Het bezoekverbod moet de kwetsbare verpleeghuisbewoners beschermen tegen het coronavirus. Maar 100 procent veiligheid is een illusie. Complete isolatie is onmogelijk, want de bewoners hebben nu eenmaal verzorging nodig.

Aantal herstelde cliënten grote​r dan overleden 

Bij BrabantZorg zijn in maart en april totaal 269 cliënten overleden (binnen 35 zorglocaties en in de thuissituatie) en 445 cliënten hersteld van het coronavirus. Het is dus niet zo dat oudere mensen die het coronavirus oplopen, daar per definitie aan overlijden. Er herstellen gelukkig meer mensen dan dat er overlijden. Ook zien ze bij BrabantZorg gelukkig al een aantal weken dat er een afname is van het aantal verdachte, besmette en overleden cliënten en een toename van het aantal cliënten dat herstelt van het virus. Hoewel het zwaar is dat de verpleeghuizen ‘op slot’ zitten, lijkt het nog wel even nodig. Één ding is zeker: in deze crisis is pijnlijk duidelijk geworden hoe de wereld van de bewoners, hun familie en zorgmedewerkers volledig op zijn kop staat.