Zorgorganisaties Noordoost Brabant: houd vol en houd kerst klein

19 december 2020

Ziekenhuis, organisaties in de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) en huisartsen in de regio Noordoost Brabant doen een gezamenlijke oproep aan iedereen om samen een vuist te maken tegen het coronavirus. Corona moet niet worden onderschat. Het is een akelige ziekte met ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen. Het virus zorgt ervoor dat veel mensen op dit moment lijden en op allerlei manieren inboeten aan kwaliteit aan leven.

Gezamenlijk

De oproep komt van Piet-Hein Buiting, voorzitter raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Jacqueline Joppe, voorzitter raad van bestuur Zorggroep Elde Maasduinen en bestuurslid van het regionaal overleg acute zorg en Regien Kievits, huisarts en directeur van Zorggroep Chronos. Zij spreken namens het zorgpersoneel van ziekenhuizen, woonzorgcentra, verpleeghuizen, thuiszorg en huisartsen. Zij benadrukken dat het belangrijk is om vol te houden en samen te blijven optrekken bij het tegengaan van het coronavirus.

Tweede golf

De regionale zorgorganisaties constateren dat de tweede golf van de coronapandemie nog meer van iedereen vraagt dan de eerste. Niet alleen van de zorg, maar ook in andere branches en in ieders persoonlijke leefomgeving. De coronapandemie test het uithoudingsvermogen van alle Noordoost Brabanders. Ondanks de komst van een vaccin staat ook 2021 nog volop in het teken van corona en de effecten daarvan.

Kwaliteit van leven

De bestuurders geven aan dat het in alle gevallen gaat om kwaliteit van leven. Die komt in het gedrang als reguliere zorg wordt uitgesteld om coronapatiënten te kunnen behandelen. Die kwam in het gedrang toen in het voorjaar cliënten en patiënten van de woonzorgcentra, verpleeghuizen en Jeroen Bosch Ziekenhuis  geen bezoek meer mochten ontvangen. De zorgorganisaties doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dat vraagt om een bijdrage van iedereen.

Begrip

Het virus heeft effect op iedereen. En begrijpelijkerwijs zijn veel mensen corona-moe. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de maatregelen te blijven volgen. Of soms zelfs om begrip te hebben voor elkaar. Zeker tijdens de feestdagen die iedereen, juist nu, graag had willen doorbrengen met dierbaren. Maar juist om die dierbaren te beschermen, is het belangrijk om alle voorzorgsmaatregelen te blijven respecteren. De drie bestuurders doen dan ook de oproep namens alle zorgorganisaties in de regio om vol te blijven houden. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je ouders, opa en oma of de buurman. En voor alle mensen die nu op welke manier dan ook geraakt worden.

Houd vol

Er wordt hard gewerkt aan het beschikbaar stellen van een vaccin. Dat helpt ongetwijfeld in de strijd tegen het virus. Maar het blijft nog steeds een gevecht dat wij voorlopig allemaal moeten voeren. De gezamenlijke oproep van de zorgorganisaties is dus: houd vol, houd het klein met kerst. Alleen samen kunnen we het virus overwinnen.