Skip Navigation LinksVeiligheid

Veiligheid van zorg

​Goede veilige zorg, waar en wanneer dat nodig is. Cliënten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze bij BrabantZorg in veilige handen zijn.

Incidenten en calamiteiten

Gelukkig gaat het meestal goed, maar helaas komen er wel eens incidenten en calamiteiten voor in de zorg. Bijvoorbeeld wanneer een cliënt onverwachts valt en daar letsel aan overhoudt, of wanneer er fouten worden gemaakt met medicatie. BrabantZorg is een lerende organisatie, dus als er een onverwac​hts incident met nadelige gevolgen plaatsvindt, dan wordt dit incident zorgvuldig onderzocht. Door middel van de PRISMA-methode onderzoeken we wat de oorzaken zijn van het incident. Wanneer tot de kern van de oorzaak is gekomen, worden direct verbetermaatregelen genomen, zodat vergelijkbare incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

In de meeste gevallen onderzoeken we deze incidenten intern. Onze kwaliteitsadviseurs zijn opgeleid om deze onderzoeken uit te voeren. Wanneer er volgens landelijke richtlijnen een externe voorzitter bij het onderzoek moet aansluiten, werkt BrabantZorg samen met een regionaal netwerk van externe voorzitters. In dit netwerk werkt BrabantZorg samen met De Annenborch, Laverhof, Schakelring, Zorgstichting 't Heem, Van Neynsel, Vivent, Zorggroep Elde, Pantein Zorggroep en Archipel Zorggroep. Op deze manier leren we ook van andere organisaties.