Veiligheid van zorg

Goede veilige zorg, waar en wanneer dat nodig is. Cliënten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze bij BrabantZorg in veilige handen zijn.

Incidenten en calamiteiten

In de zorg komen incidenten en c​alamiteiten voor. Bijvoorbeeld wanneer een cliënt onverwacht valt of wanneer medicatiefouten worden gemaakt en een cliënt daar letsel aan overhoudt. BrabantZorg is een lerende organisatie, dus als er een incident met nadelige gevolgen plaatsvindt dan wordt dit incident zorgvuldig onderzocht. Door middel van de PRISMA-methode onderzoeken de betrokkenen, in samenwerking met de kwaliteitsverpleegkundigen, wat de oorzaken zijn van het incident. Dit heeft als doel om te leren van het incident en herhaling te voorkomen. De afdeling Vernieuwing en Kwaliteit coördineert en faciliteert de uitvoering van een PRISMA- analyse wanneer er sprake is van een calamiteit.

In de meeste gevallen onderzoeken we deze incidenten intern. Onze kwaliteitsadviseurs zijn opgeleid om deze onderzoeken uit te voeren. Wanneer er volgens landelijke richtlijnen een externe voorzitter bij het onderzoek moet aansluiten, werkt BrabantZorg samen met een regionaal netwerk van externe voorzitters. In dit netwerk werkt BrabantZorg samen met De Annenborch, Laverhof, Schakelring, Zorgstichting 't Heem, Van Neynsel, Vivent, Zorggroep Elde, Pantein Zorggroep en Archipel Zorggroep. Op deze manier leren we ook van andere organisaties.