Corona

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Actuele ontwikkelingen en nieuw​e richtlijnen rondom het coronavirus ​​

Wij behandelen alle cliënten in onze huizen volgens de maatregelen en protocollen van de GGD Hart voor Brabant en het RIVM. U kunt er vanuit gaan dat wij de dag van uw dierbare nog steeds zo fijn mogelijk willen maken, óók onder deze omstandigheden.​ Mocht een cliënt verdacht worden van besmetting met het coronavirus, dan nemen wij altijd persoonlijk contact op met de naasten. 

​We ga​an zorgvuldig om met c​​liënten en medewerkers in deze onrustige tijden. We monitoren in afstemming met de GGD Hart voor Brabant en het RIVM actief de landelijke ontwikkelingen én de situatie op de 34 locaties van BrabantZorg.

Vaccinatie bewoners

​​​BrabantZorg start vanaf maandag 18 januari met het vaccineren van bewoners van haar verpleeghuizen. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door de Rijksoverheid. Die stelt voor elke vaccinatieronde criteria op; iedere ronde is een andere groep bewoners aan de beurt. Bewoners (en hun contactpersonen) krijgen een uitnodiging wanneer zij aan de beurt zijn voor de vaccinatie. Bekijk hier het nieuwsbericht van BrabantZorg over het starten met vaccineren.​

Richtlijnen bezoekers

Bekijk hier een overzicht met a​lle richtlijnen v​oor bezoekers.​ Uiteraard doen wij ons best om dit schema zo goed mogelijk up-to-date te houden naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen.​ Het schema is niet leidend, er zijn altijd uitzonderingen mogelijk in overleg.​

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk dan op de website van het RIVM​ of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.​ ​Heeft u vragen over de maatregelen binnen BrabantZorg? Bekijk dan de informatie en veelgestelde vragen hieronder of stel ze aan je contactpersoon binnen BrabantZorg.​

Gelukkig zijn onze huizen al een tijdje weer geopend voor bezoek. Hierbij dient u wel 1,5 meter afstand onderling en van de zorgmedewerkers te bewaren. Denk er ook aan dat u de landelijke maatregelen moet opvolgen, dus dat er maximaal twee personen per dag op bezoek mogen komen bij onze bewoners. ​

Ook dient u een mondneusmasker te dragen tijdens uw bezoek aan onze locatie. Dit mag een niet-medisch exemplaar zijn, zoals een stoffen mondneusmasker dat u kunt uitwassen en hergebruiken. Uitzondering: indien uw naaste volledig gevaccineerd is, mag u in de woning van uw naaste uw mondneusmasker af zetten en hoeft u geen afstand te bewaren van uw naaste.

Bekijk hier een schematisch overzicht met richtlijnen voor bezoekers. Heeft u verder vragen over het bezoek op uw locatie, neem dan contact op met uw contactpersoon op locatie.

 • Dagbesteding (activiteiten)
  Met ingang van 15 juni zijn we weer gestart met de dagbesteding op locaties.
 • Dagbehandeling (activiteiten met een behandeldoel)
  Met ingang van 15 juni zijn we weer gestart met de dagbehandeling op locaties.

Tijdens de landelijke persconferentie van 13 oktober jl. is medegedeeld dat restaurants per 14 oktober om 22.00 uur gesloten moeten worden. Helaas betekent dit dat de restaurants van BrabantZorg ook tijdelijk gesloten zijn voor externen tot nader order. Indien u een vaste gast bent in een van onze restaurants, neem dan contact op met desbetreffende locatie om de eventuele mogelijkheden te bespreken. Het is namelijk onder andere afhankelijk van de indeling van de woonzorglocatie of vaste gasten op een veilige manier toch geholpen kunnen worden.

U mag er vanuit gaan dat u veilige zorg ontvangt, omdat onze medewerkers handelen volgens de actuele richtlijnen van het RIVM.

Het kan zo zijn dat we wat later dan het afgesproken tijdstip komen of dat we geen rekening kunnen houden met uw voorkeurstijdstip. Wij vragen hiervoor uw begrip. Om de juiste (huishoudelijke) zorg te kunnen verlenen, vragen wij u het op tijd bij onze medewerker te melden als u:

 • Verkouden bent, hoest en/of luchtwegklachten hebt.
 • Koorts hebt.
 • De afgelopen twee weken in een gebied geweest bent waar het coronavirus heerst.
 • Onlangs contact heeft gehad met een persoon die positief is getest op het virus.

Onze medewerker overlegt vervolgens of en hoe u zorg ontvangt.

Voor vrijwilligers geldt het volgende:

U bent welkom om onze medewerkers te ondersteunen in onze huizen. Kom niet naar onze locaties en meld u af bij de vrijwilligerscoördinator als u:

 • Verkouden bent, hoest en/of luchtwegklachten hebt.
 • Koorts hebt.
 • De afgelopen twee weken in een gebied geweest bent waar het coronavirus heerst.
 • Onlangs contact heeft gehad met een persoon die positief is getest op het virus.

Vrijwilligers mogen uiteraard ook om andere redenen besluiten hun vrijwilligerswerk (tijdelijk) neer te leggen. Geef dit a.u.b. wel door aan de vrijwilligerscoördinator.

BrabantZorg start vanaf maandag 18 januari met het vaccineren van bewoners van haar verpleeghuizen. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door de Rijksoverheid. Die stelt voor elke vaccinatieronde criteria op; iedere ronde is een andere groep bewoners aan de beurt. Bewoners (en hun contactpersonen) krijgen een uitnodiging wanneer zij aan de beurt zijn voor de vaccinatie. Bekijk hier het nieuwsbericht van BrabantZorg over het starten met vaccineren.

Veelgestelde vragen

Klik hieronder op de meest gestelde vragen.

Als er op de afdeling waar uw dierbare verblijft geen coronabesmettingen bekend zijn, is er bezoek mogelijk. Hierbij dient u wel 1,5 meter afstand onderling en van de zorgmedewerkers te bewaren.​ Denk er ook aan dat u de landelijke maatregelen moet opvolgen, dus dat er maximaal twee personen per dag op bezoek mogen komen bij onze bewoners.

Ook dient u een mondneusmasker te dragen tijdens uw bezoek aan onze locatie. Dit mag een niet-medisch exemplaar zijn, zoals een stoffen mondneusmasker dat u kunt uitwassen en hergebruiken. We blijven het bezoek voorlopig ook registreren.

Uitzondering: indien uw naaste volledig gevaccineerd is, mag u in de woning van uw naaste uw mondneusmasker af zetten en hoeft u geen afstand te bewaren van uw naaste.

Heeft u vragen over het bezoek op uw locatie, neem dan contact op met uw contactpersoon op locatie.

Ja, het dragen van een mondneusmasker is verplicht zodra u een woonzorglocatie van BrabantZorg betreedt. Wij vragen u zelf een mondneusmasker mee te nemen, dit mag een niet-medisch exemplaar zijn.

Uitzondering: indien uw naaste volledig gevaccineerd is, mag u in de woning van uw naaste uw mondneusmasker af zetten. Zodra u de woning weer verlaat, zet u het mondneusmasker weer op.

Vanaf maandag 18 januari start BrabantZorg met het vaccineren van bewoners van haar woonzorglocaties. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door de Rijksoverheid. Die stelt voor elke vaccinatieronde criteria op; iedere ronde is een andere groep bewoners aan de beurt. Cliënten (en hun contactpersonen) krijgen een uitnodiging wanneer zij aan de beurt zijn voor de vaccinatie.

Bekijk hier het nieuwsbericht van BrabantZorg over het starten met vaccineren.

Ja, dit is mogelijk. We vertrouwen erop dat u als familie/naasten rekening houdt met alle richtlijnen van het RIVM, zoals het houden van 1,5 meter afstand van uw naasten en anderen. Daarnaast geldt buiten een maximale groepsgrootte van twee personen. Als u dus bijvoorbeeld met twee personen op bezoek komt, mag u niet met zijn drieën gaan wandelen.

Met ingang van 15 juni starten we weer met de daghandeling op locaties. Met alle cliënten van de dagbehandeling van BrabantZorg zijn individuele afspraken gemaakt over hun ondersteuning.

Met ingang van 15 juni starten we weer met de dagbesteding op locaties.

Tijdens de landelijke persconferentie van 13 oktober j.l. is medegedeeld dat restaurants per 14 oktober om 22.00 uur gesloten moeten worden. Helaas betekent dit dat de restaurants van BrabantZorg ook tijdelijk gesloten worden voor externen tot nader order. Indien u een vaste gast bent in een van onze restaurants of in een aanleunwoning bij onze locatie woont, neem dan contact op met desbetreffende locatie om de eventuele mogelijkheden te bespreken. Het is namelijk onder andere afhankelijk van de indeling van de woonzorglocatie of vaste gasten op een veilige manier toch geholpen kunnen worden.

Daarnaast kunnen we voorlopig tot onze spijt geen maaltijden meer in de wijk of aanleunwoningen leveren. Wij vragen u zelf (samen met uw naasten) uw maaltijdvoorziening te regelen. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan kunt u contact op nemen met uw gemeente.

Nee, helaas stoppen wij met het thuis leveren van de maaltijdvoorziening voor mensen in de wijk en in aanleunwoningen. Cliënten binnen BrabantZorglocaties blijven we uiteraard van maaltijden voorzien. Vanaf 15 juli kunt u bij sommige restaurants binnen onze huizen wel weer komen genieten van de maaltijd. Informeer bij onze huizen of het restaurant geopend is voor externen.

Mensen in aanleunwoningen en in de nabije omgeving kunnen verder blijven genieten van een maaltijd, door óf hulp in te schakelen van familie en naasten óf door een beroep te doen op de gemeente. Momenteel coördineert de gemeente alle lokale initiatieven van maaltijdbezorging. Samen met naasten, familie en gemeenten zorgen we er voor dat iedereen dus alsnog op een verantwoorde manier een maaltijd kan nuttigen.

De winkels binnen de huizen blijven vooralsnog open en zijn exclusief toegankelijk voor de bewoners van de locaties. Het is nog niet bekend wanneer de winkels weer open gaan voor anderen.

Contactberoepen mogen hun werk uitvoeren, zoals de landelijke richtlijnen ook voorschrijven. Daarbij dragen zij wel een medisch mondneusmasker dat zij van BrabantZorg krijgen.

Ja, het is mogelijk om spullen en/of kleren weg te brengen of op te halen. Iedere locatie heeft eigen afspraken over hoe spullen en kleren dan afgegeven kunnen worden. Bel desbetreffende locatie, bijvoorbeeld de receptie, om te vragen hoe dit is geregeld op de locatie waar uw naaste verblijft.

Om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, willen we u wijzen op de volgende wasinstructie:

 • Was handdoeken, beddengoed en kleding (indien mogelijk) op minimaal 60°C met een volledig wasprogramma en normaal wasmiddel
 • Laat het wasgoed goed drogen in een droogtrommel of aan de waslijn.
 • Indien het niet mogelijk is om de kleding bij 60°C te wassen en het bijvoorbeeld op 40°C wordt gewassen, dan dient u dit wasgoed in de droogtrommel te drogen of te strijken.
 • Draag handschoenen bij het behandelen van wasgoed en pas daarna handhygiëne toe.

Bij al onze huizen zijn zogenoemde ‘babbelboxen’ aanwezig. In deze boxen zit een vaste telefoon waarmee op de ouderwetse manier gebeld kan worden, een mobiele telefoon waarmee men kan beeldbellen en een schermvergroter zodat het beeld goed te zien is voor ouderen. Wilt u contact opnemen met uw dierbare? Informeer dan bij uw cliëntcontactpersoon.

De bloedprikposten zijn in sommige huizen nog geopend. Informeer bij de locatie, bijvoorbeeld via de receptie, of de bloedprikpost open is op de locatie waar u gebruikt van wil maken. Voor cliënten van BrabantZorg blijft de prikdienst komen, waarbij wordt overlegd over cliënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus.

Ja, in principe blijven we gewoon (huishoudelijke) thuiszorg leveren bij thuiszorgcliënten. Vanwege het oplopende aantal zieke cliënten, kan het zijn dat we wat later dan afgesproken op een afspraak verschijnen of in de planning geen rekening kunnen houden met uw voorkeurstijdstip. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Heeft u zelf gezondheidsklachten? Meld dit dan bij onze (huishoudelijke) thuiszorgmedewerker. Ook dan blijven wij in principe (huishoudelijke) thuiszorg leveren, maar kan het zijn dat er bijvoorbeeld andere tijdstippen afgesproken worden met u.

Ja, we behandelen vrijwilligers hetzelfde als medewerkers. Vrijwilligers zijn dus welkom in onze huizen, tenzij ze gezondheidsklachten hebben of uit persoonlijke overweging liever niet komen. Zij dienen zich af te melden bij de vrijwilligerscoördinator indien ze niet komen.