Katwijk

​​​​​​​​​​​Katwijk is een verzorgingshuis in Oss met een lange geschiedenis. Sinds in 2008 het nieuwe pand in gebruik werd genomen, is de overgang naar verpleeghuis ambitieus ingezet. Bij binnenkomst valt direct de warmte op. Katwijk heeft veel ervaring met ouderen met dementie; zij vormen een groot deel van de totale bewonersgroep. We zijn altijd gezien als pioniers op het gebied van beschermd wonen. Bijzonder is dat de groepen bij ons erg klein zijn, namelijk zes mensen. Dat geeft evenwicht en balans voor een kwetsbare groep.

Zelfstandigheid is een groot goed

Voor de andere bewoners leveren we zorg op maat. Wat Katwijk speciaal maakt, is dat al deze mensen een eigen appartement hebben. Zelfstandigheid is een groot goed en dat koesteren we dan ook. Dat geldt ook voor de bewoners van de serviceappartementen van het nabij gelegen Vredehof. Zij voeren de regie over hun eigen leven. Intussen is voor hen ondersteuning nooit ver weg, mocht dat nodig zijn.

Locatiefilm Katwijk 

​Wat is gastvrij?

Katwijk hecht veel waarde aan gastvrijheid. Elke maand wordt onze meest gastvrije medewerker of vrijwilliger gekozen. We hebben onze gastvrijheid zelfs beschreven in concreet gedrag. Zo is iedereen bij ons te gast. Onze medewerkers reageren altijd positief en creatief, wat betekent dat zij steeds een oplossing zoeken. ‘Nee’ is geen antwoord op een vraag of verzoek. Er is aanspraak en samenspraak en er is een oprechte interesse in de ‘mens achter de mens’. Aansluiten bij de leefwereld van de ander, vanuit een goede relatie. Het goede goed doen, dat is wat wij willen!

Bijzonder contact

Familieleden voelen onze warmte ook. Elke woongroep is een huishouden op zich: mee eten, koken, was strijken? Wat u voorheen voor uw ouders deed, kan bij ons gewoon voortgezet worden. Een kaartje leggen, muziek luisteren; het zijn belangrijke invullingen van de dag. Een buitengewoon initiatief vormen Teun en Pleun met hun levend uitziende poppen. Daarmee lukt het hen op een bijzondere intieme wijze contact te maken met mensen met dementie. Achter dit duo gaan twee van onze ervaren zorgmedewerkers schuil, die ook andere huizen bezoeken en zelfs daarbuiten!

Een groot team van vrijwilligers

Katwijk prijst zich gelukkig met maar liefst honderddertig vrijwilligers. Zij vormen een belangrijk onderdeel van onze kenmerkende gastvrijheid. Via het project ‘De Ontmoeting’ kan iedereen elke werkdag bij ons binnenlopen om mee te doen aan activiteiten als schilderen, kaarten en kienen, samen met de bewoners. Of om gewoon een hapje te eten in De Gasterij. De stichting Vrienden van Katwijk zet zich in voor de bewoners, via mooie schenkingen en activiteiten.

Pal tegen het centrum

Katwijk ligt pal tegen het gezellige centrum van Oss. Even samen een terrasje pikken of een winkel in? Het kan zomaar. Ook organiseert Katwijk veel activiteiten. In juni wandelen zo’n honderd mensen de Vierdaagse. ‘Katwijk bij Kaarslicht’ geeft extra cachet aan Kerstmis en trekt veel mensen van buiten. Elk jaar in de zomervakantie gaan we in ons huis ‘op vakantie’ naar een bepaald ‘land’. Iedereen waant zich daarbij in een zonnig oord. Altijd een succes.