Henk en Sjannie vertellen over het werken met familie bij BrabantZorg

19 maart 2024

BrabantZorg kent bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers. Met zoveel collega’s kan het natuurlijk niet anders dat hier een aantal familieleden tussen zitten. We spreken echtgenoten Henk en Sjannie Govers, die op het ‘hoogtepunt’ met acht(!) familieleden - waaronder drie van hun vier kinderen - aan BrabantZorg verbonden waren.

Sjannie vertelt hoe haar BrabantZorg avontuur startte: “In 1976 begon ik via mijn zus, die werkzaam was bij het ‘oude’ Vita Nova in Oss (het huidige De Wellen), als vakantiehulp bij de Huishoudelijke Dienst. In augustus van datzelfde jaar kreeg ik een vast contract. Na jaren in de Huishoudelijke Dienst gewerkt te hebben, maakte ik de overstap naar de linnendienst. Daarnaast had ik ook de taak om het mortuarium schoon te houden en verzorgde ik daar de bloemen. In 2005 maakte ik de overstap naar locatie De Ruwaard. Hier heb tot aan mijn pensioen in de linnendienst gewerkt en nauw samengewerkt met de manager Facilitair, onder andere als voorvrouw van de Huishoudelijke Dienst.” Na 47 jaar bij BrabantZorg ging Sjannie in juli 2023 met vervroegd pensioen.

Henk en Sjannie ontmoeten elkaar
Twee jaar na de start van Sjannie’s carrière bij BrabantZorg stapt ook Henk de drempel over bij het oude Vita Nova. “In augustus 1977 begon ik daar aan de opleiding ziekenverzorger en zo leerde ik Sjannie kennen. In 1980 maakte ik de overstap naar het Radboud Ziekenhuis, om de opleiding A verpleegkundige te volgen. Eenmaal klaar met mijn studie kwam ik na enige tijd voor mijn gevoel op een T-splitsing te staan: ‘Wat wilde ik met mijn toekomst?’ Enerzijds sprak een leidinggevende functie mij wel aan, anderzijds bleef ik een passie houden voor de kraamafdeling. Ik stak voor beiden mijn nek uit en besloot te volgen wat het eerste op mijn pad kwam. En zo kwam ik op de KHSV in Nijmegen terecht en volgde een kaderopleiding. In 1989 keerde ik, als afdelingshoofd, terug op Vita Nova. Inmiddels waren Sjannie en ik getrouwd en ouders van twee kinderen.”

“Na vijf jaar als afdelingshoofd en weer twee kinderen rijker, werd ik sectorhoofd. Omdat de praktijk veel meer mijn passie bleek te zijn stopte ik als sectorhoofd om volledig als verpleegkundige aan de slag te gaan. Voorheen bij de VCD (verpleegkundige coördinerende dienst) en tegenwoordig bij het Regionaal Verpleegkundig Team. Naast mijn werk als verpleegkundige ben ik ook jarenlang als BIG coördinator werkzaam geweest voor meerdere huizen. Zo heeft onze oudste zoon, die ICT-er is, toen voor mij een site gebouwd om de registratie te automatiseren. De passie voor kraamzorg bleef ook trekken. En zo heb ik, naast mijn werk voor BrabantZorg, bijna 12 ½ jaar als invalkracht gewerkt op de kraamafdeling in het Bernhoven Ziekenhuis. Inmiddels werk ik parttime en ga ik langzaam afbouwen richting mijn pensioen.”

Familie Govers bij BrabantZorg
Sanne, de oudste dochter van Henk en Sjannie, begon op aanraden van Sjannie bij BrabantZorg locatie De Ruwaard als gastvrouw op afdeling De Waterlelie. “Sanne volgde toentertijd de opleiding tot diëtiste. Ze heeft van 2006 tot 2012 op De Waterlelie gewerkt. Hierna is ze in 2013-2014 nog even verbonden geweest aan BrabantZorg toen ze als projectleider in de Parkinsonketen werkzaam was”, vertelt Henk.

Sanne’s man Robin is ook ooit begonnen met een bijbaantje als gastheer op de Wilberthof. “Daar heb ik hem nog ingewerkt”, lacht Sjannie. Robin heeft hier nog lang bij BrabantZorg gewerkt als adviseur Vernieuwing en kwaliteit, maar heeft recent een andere baan gevonden.

“Onze jongste dochter Tessa begon in 2007 als gastvrouw en medewerker Huishoudelijke Dienst bij de Wilberthof in Berghem, waar ik ook even heb gewerkt”, vertelt Sjannie. “Toen ze bezig was met een zorgopleiding, is ze als zorghulp gaan werken. Daarna is ze in de functie van helpende gerold en vervolgens als verzorgende. Momenteel werkt ze als doktersassistente in Nijmegen”. 

In 2010 is familie Govers met acht personen verbonden aan BrabantZorg. “Want ook mijn oudste zus werkte toen bij BrabantZorg. Zij werkte als individuele begeleider voor mensen met niet aangeboren hersenletsel bij de thuiszorg in Oss. Hetzelfde jaar is zij ziek geworden en inmiddels is ze helaas overleden”, vertelt Sjannie. “In 2010 waren de werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Wellen in volle gang. De oudste broer van Sjannie werkte daar als zzp-er en onze jongste zoon liep er stage bij bouwbedrijf Berghege. Zo kon ik ze op een dag allemaal begroeten", vult Henk aan.

Eigen familie als cliënt
“Nu je zelf ouder wordt en in een andere levensfase terechtkomt, krijg je te maken met familieleden die op een BrabantZorg locatie komen wonen”, vertelt Henk. “Mijn moeder heeft hier gewoond en zo ook Sjannies peettante. Toen mijn moeder terminaal was, zat ik te waken en kwamen mijn eigen naaste collega’s zorg verlenen. Ik heb dat nooit als onprettig ervaren. Omdat ik juist begrip en medeleven, aandacht en warme zorg ervaarde.”

Het geheim van succes
Het succes van werken met zoveel familieleden bij Brabantzorg? Sjannie vertelt, “Werk en privé gescheiden houden. Natuurlijk praten we thuis over het werk als er dingen aan de hand zijn, maar de privacy van de cliënten staat altijd voorop. Je hebt op een andere manier begrip voor elkaar omdat je weet hoe het eraan toe gaat in de zorg”. En wat het werken bij Brabantzorg nu zo leuk maakt? “Het krijgen van waardering geeft voldoening”, zegt Henk. “En je wordt ook echt met respect behandeld”, vult Sjannie aan. Op de vraag of ze andere (familie)leden aanraden om bij Brabantzorg te komen werken, moeten ze beiden lachen. “Waarom niet”, is hun reactie. “Je hebt aan BrabantZorg een goede werkgever.

Terug naar BrabantZorg
Op 12 december gaan Henk en Sjannie nog eens terug naar BrabantZorg, verkleed als sneeuwkoning en -koningin delen ze de kerstpakketten op Noorderkroon uit. Sjannie vertelt, “Dit is een van de creaties van ons. Voortgekomen uit onze grootste gezamenlijke hobby: vrijwilligerswerk bij openluchttheater Hoessenbosch in Berghem. Waar we allerlei hand- en spandiensten uitvoeren. Van bladvrij maken van paden en tribune tot meespelen als figurant in toneelproducties”. Henk voegt toe, “Via Hoessenbosch zijn we in contact gekomen met een medewerkster van Noorderkroon die in 2022 ook meespeelde. Zij heeft ons gevraagd of we dit jaar acte de presence wilde geven als sneeuw koning en -koningin in Den Bosch. En ja; waarom niet? Het is leuk om te doen en alle blijde reacties geeft voldoening”.