‘Hier heb ik een vangnet om mij heen en dat heb ik nodig’

06 september 2023

Carrousel Groen is een onderdeel van BrabantZorg waar mensen met een ondersteuningsvraag een zinvolle daginvulling kunnen hebben in de rol van assistent-medewerker. Hier kijken ze wat de medewerker wel kan en waar ze blij van worden, waardoor ze opbloeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Vanuit een houtbewerkingsplaats, kledingatelier, patisserie, catering en diverse te huren locaties levert Carrousel Groen diensten en producten in verschillende sectoren. Vandaag gaan we in gesprek met Maarten, die werkt als gastheer bij het Emmausklooster in Velp.

Maarten is 59 jaar. Hij heeft 2 aangeboren afwijkingen waardoor hij zich sociaal emotioneel anders ontwikkelde. Door deze afwijkingen loopt hij al zijn hele leven tegen meerdere problemen aan. ‘Mijn motoriek is erg slecht en ik heb veel trillingen in mijn hele lichaam’, vertelt Maarten. Hij heeft op verschillende plaatsen gewerkt, van postbode tot aan chauffeur, maar door zijn lichamelijke klachten lukte het niet om aan een baan te komen.

‘Bij mij gaat eigenlijk bijna alles in mijn leven verkeerd, niet alleen lichamelijk. Die pech heb ik gewoon. Toen ik stopte met werken, ben ik gescheiden en ben ik zonder geld als zwerver op straat terechtgekomen’, vertelt Maarten. In die tijd heeft hij wel gewerkt, maar ook drie burn-outs gehad. Hierdoor kwam hij veel in aanraking met psychiaters en psychologen. 

Geen andere uitweg

Eind 2018 zag Maarten het leven niet meer zitten en heeft hij twee pogingen gedaan om uit het leven te stappen. Maarten: ‘Ik dacht: heel erg voor degene die ik achterlaat, maar daar merk ik zelf toch niks meer van. Op dat moment zag ik geen andere uitweg’. De pogingen mislukten, waarna Maarten via de huisarts voor een lange tijd in een traject bij de GGZ terecht kwam.

‘Als er iets is of als ik klachten heb, heb ik mensen dichtbij nodig waarmee ik even kan schakelen’


Uiteindelijk ging het goed met medicijnen en kreeg hij groen licht van zijn psychiater om zelfstandig zijn leven op te pakken. ‘In die tijd werkte ik bij Catharinahof in Grave, als vrijwilliger. Ik haalde de bewoners op en bracht ze naar de dagbesteding.' In de 2,5 jaar dat Maarten daar werkte nam hij weleens cake of iets anders lekkers mee. De kok van Catharinahof zag de kwaliteiten van Maarten en zei tegen Maarten dat hij wel wat anders voor hem wist. 

In dezelfde week werd Maarten uitgenodigd voor een gesprek bij Carrousel Groen. Hier kreeg hij de kans om als vrijwilliger zijn talenten te laten zien op het gebied van bakken en koken. Maarten: ‘Psychisch zat ik toen nog niet helemaal goed en ben ik weer teruggegaan naar het GGZ. Daar heb ik toen goede hulp gekregen.' Vanuit de Unik krijgt Maarten tot op heden nog wekelijks begeleiding.

Maarten: ‘Als er iets is of als ik klachten heb, heb ik mensen dichtbij nodig waarmee ik even kan schakelen’. Dat heeft Maarten de eerste maanden ook met de manager van Carrousel Groen gedaan. Zij appte of belde hem elke ochtend en ze hadden even contact. 

Passie voor bakken

Maarten heeft 2,5 jaar in de patisserie van Carrousel Groen in Schaijk gewerkt. Hier ontwikkelde hij nieuwe recepten. Maarten: ‘Mijn vader was vroeger ook bakker. Die passie heb ik van hem meegekregen. Ik heb voor bakker en kok geleerd’. 

Alle recepten had Maarten in zijn hoofd. Toen hem gevraagd werd om alles op papier te zetten, heeft hij een receptenboek gemaakt. Ook met foto’s erbij, zodat de assistent-medewerkers van Carrousel Groen die niet kunnen lezen, toch de taarten en cakes kunnen maken. 


Later werd Maarten aangeboden om bij het Emmausklooster in Velp te gaan werken. Hier werkt hij nu als gastheer. Hij ontvangt gasten, geeft ze een rondleiding, zorgt voor de catering en lost zo nodig problemen op. Maarten: ‘Ik doe hier eigenlijk alles en ben hier dan ook zeven dagen in de week. Ik krijg een aantal uren betaald via IBN Beschut Werk en de rest werk ik als vrijwilliger. Er is in het klooster een mogelijkheid om even een rustmoment te nemen, zodat ik niet elke keer op en neer hoef naar mijn huis om even te rusten. Dat levert bij mij namelijk veel prikkels op. 

Een eigen bakkerij

Eerst werkte Maarten in de gezamenlijke bakkerij. Hier was het druk en kreeg hij te veel prikkels. Uit waardering heeft hij nu een eigen werkplek gekregen waar hij alleen kan bakken. Hier bakt hij taarten en cakes, ontwikkelt nieuwe recepten en zorgt hij ervoor dat er voldoende voorraad is, zodat hij geen werkdruk heeft. Maarten geeft heel veel, maar krijgt hierdoor ook veel terug. Hij heeft er zelf voor gekozen om zeven dagen per week aanwezig te zijn, maar pakt ook op tijd zijn rust. 

‘Als ik niet bij Carrousel Groen terecht was gekomen, had het met mij heel anders kunnen aflopen. Hier heb ik een vangnet om mij heen en dat heb ik nodig’


Een vangnet om mij heen

‘Als ik niet bij Carrousel Groen terecht was gekomen, had het met mij heel anders kunnen aflopen. Zeven dagen lijkt heel veel, maar ik ben nou eenmaal een bezig bijtje. En mocht er iets zijn, dan kan ik altijd een collega of iemand van Unik bellen. Hier heb ik een vangnet om mij heen en dat heb ik nodig’, vertelt Maarten.

Hij heeft door Carrousel Groen het idee dat hij er weer toe doet en dat ze hem ook echt nodig hebben. Een stukje positiviteit, wat hij de rest van zijn leven niet ervaarde. Maarten: ‘Dat zijn opeens positieve prikkels, die heb ik nooit gehad. Dat is wennen, maar super mooi!’. Als dank heeft Maarten zelfs een lied geschreven voor zijn collega’s van Carrousel Groen dat op youtube te vinden is. Carrousel Groen bijzonder. 

Maarten heeft nog altijd ups en downs. Maar wanneer hij een ‘down’ heeft kan hij altijd iemand bereiken. Dat is iets wat hij heel zijn leven nodig heeft. Maarten: ‘Maar op dit moment ben ik een heel gelukkig mens. Ze laten mij mijn ding doen en geven mij het gevoel dat ik niet te missen ben. Hoe bijzonder is dat? Ik ga er dan ook altijd met plezier naartoe’.

Meer weten over Carrousel Groen? Klik hier of volg Carrousel Groen op Facebook en Instagram.