Miriam Haagh in het Brabants Dagblad: “We willen niet meer álles uit handen nemen”

30 juni 2022

In een uitgebreid interview met het Brabants Dagblad vertelt bestuursvoorzitter Miriam Haagh hoe BrabantZorg werkt aan het toekomstbestendig maken van de zorg. “Wij zijn als professionals zo gewend om de zorg meteen helemaal over te nemen, maar daar moeten we mee stoppen. Mensen kunnen vaak ook nog heel veel zelf.”

Miriam vertelt op locatie Corte Foort hoe onder andere maatwerk, een betere samenwerking met de omgeving en meer eigen regie een belangrijke rol spelen bij de uitdagingen in de zorg. “We willen niet meer álles uit handen nemen. Een beetje zelfredzaamheid doet mensen vaak ook heel erg goed toch? Dus kijken we waar je zelf, of je naasten, nog kunt helpen om het ouder worden zo makkelijk mogelijk te maken.”

Daarnaast is zorgtechnologie volgens Miriam een belangrijke bondgenoot om ouderen te helpen en personeel te ontlasten. “Er zijn zoveel technische mogelijkheden om het allemaal makkelijker te maken”, vertelt ze. Als één van de voorbeelden noemt ze de Freestyle Libre, een sensor op het lichaam voor diabetespatiënten waarmee je de glucosewaarden in de gaten kan houden. “Normaal zouden we deze cliënten elke dag prikken, dat hoeft dus niet meer. Technische hulpmiddelen, dat is de weg.’’

Ook benadrukt ze in het interview hoe onmisbaar en waardevol het aandeel van de zorgmedewerker is. “Ik heb ontzettend veel waardering voor onze medewerkers. Die hebben zich door een hele moeilijke periode heen geslagen. Het was zwaar, vooral de periode waarin bewoners geen afscheid van hun dierbaren konden nemen. Er is veel verdriet geweest en een hoog ziekteverzuim met een ongelooflijke druk tot gevolg,” zegt Miriam.

“Die druk is er ook vandaag nog, doordat er structureel te weinig mensen zijn. Maar de mensen die er zijn, werken elke dag met zoveel liefde en inzet. Daar moeten we respect voor hebben. En waar het kan, moeten we ze verder helpen.”

Lees hier het hele artikel 

Miriam Haagh (49) maakte in 2021 als wethouder (welzijn, zorg en onderwijs) in Breda de overstap naar BrabantZorg, waar ze sinds 1 oktober voorzitter is van de raad van bestuur. Sinds mei 2022 is Miriam bestuurslid bij branchevereniging Actiz.