‘Nooit gedacht dat dit mijn nieuwe baan zou kunnen zijn’

16 augustus 2023

Stefan werkte 30 jaar als kok, waarvan 8 jaar in verschillende keukens van BrabantZorg. Na rugklachten veroorzaakt door een ongeluk was werken in de keuken niet meer mogelijk en kwam hij thuis te zitten. Sinds maart is hij in dienst bij Carrousel Groen en begeleidt hij assistent-medewerkers. 

Carrousel Groen is een onderdeel van BrabantZorg waar mensen met een ondersteuningsvraag een zinvolle daginvulling kunnen hebben in de rol van assistent-medewerker. Hier kijken ze wat de medewerker wel kan en waar ze blij van worden, waardoor ze opbloeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Vanuit onder meer een houtbewerkingsplaats, kledingatelier, patisserie, catering en een tuinonderhoudsdienst levert Carrousel Groen diensten en producten in verschillende sectoren.  

Het zag er niet rooskleurig uit

Na een ongeluk kwamen de artsen er na veel onderzoeken achter dat zijn rug niet meer goed functioneert. Eerst werd er gedacht dat het om een versleten rug ging, maar het bleek uiteindelijk een botsplinter en versleten tussenwervelschijven te zijn. Wanneer Stefan te veel doet dan verkrampen zijn spieren rondom zijn core. Hij moet dan eerst een uur gaan liggen, voordat het weer verder kan. Werken in de keuken was hierdoor niet meer mogelijk, omdat je daar altijd staat. Hierdoor kon hij niet meer werken als kok en kwam hij uiteindelijk in spoor 2 terecht.

Via zijn vriendin kwam Stefan in contact met Carrousel Groen. Hij werd gevraagd of hij bij Carrousel Groen wilde komen werken, als begeleider van assistent-medewerkers. Hij had al ervaring als leermeester in de keuken. Zo begeleidde hij stagiaires, mensen met een taakstraf of mensen met een beperking. Stefan: ‘Ik had er dus al een beetje van geproefd, maar nooit gedacht dat dit mijn nieuwe baan zou kunnen zijn’. 

Stefan bij één van de bussen van Carrousel Groen

Stefan is het avontuur aangegaan. Hij zat toen al een jaar thuis, na te denken over wat hij kon gaan doen. Als je 30 jaar kok bent geweest is het niet makkelijk om iets nieuws te vinden. Hij is daarom erg dankbaar dat hij deze kans kreeg, want het zag er volgens hem niet rooskleurig uit. ‘Ik kwam in spoor 2 terecht en dan is het maar de vraag waar je uitkomt’, zegt Stefan. Hij is er dan ook 100% voor gegaan. 

Een fijne dag en een volgende stap

Eerst kreeg hij een proefplaatsing via de arbo-arts. Stefan is mee gaan lopen met zijn voorganger. Zo maakte hij kennis met de doelgroep, het begeleiden daarvan en de werkzaamheden. Eens in de zoveel tijd werd er geëvalueerd en gekeken met de arbeidsdeskundige hoe het gaat. Sinds maart is hij in dienst bij Carrousel Groen, als begeleider. 

'Mijn doel is om die jongens een fijne dag te geven en te begeleiden om een volgende stap in de maatschappij te kunnen zetten' 


Stefan werkt bij Schoon en Veilig, bij tuinonderhoud. Zij onderhouden de tuinen bij bijna alle locaties van BrabantZorg in regio Uden, en een aantal locaties in regio Meierijstad. Stefan: ‘Samen met de assistent-medewerkers doe ik het onderhoud van de tuinen en binnentuinen. Denk aan het bijhouden en schoonmaken, vegen en grasmaaien. Aanleggen doen wij niet, daar zijn vakmensen voor. Maar mijn doel is om die jongens een fijne dag te geven en te begeleiden om een volgende stap in de maatschappij te kunnen zetten’. 

Kijken wat wel kan

Stefan heeft 30 jaar op dezelfde plek gewerkt. Dat deed hij gewoon, maar had er nooit over nagedacht dat dit werk ook zo leuk zou zijn. Elke dag is anders! Het is de combinatie met werken in de buitenlucht, werken met zijn handen en het begeleiden van de assistent-medewerkers. 

De tuinonderhoudsdienst van Carrousel Groen

‘Ik ben geen zorgexpert, maar ik kan wel luisteren. Als de jongens ergens mee zitten, kunnen ze het altijd bij mij kwijt. Ik heb nooit een oordeel, maar doe op dat moment wat ik denk dat nodig is. Het belangrijkste vind ik dat we kijken naar wat ze kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Dat is dan ook de kracht van Carrousel Groen’, vertelt Stefan.

Het gaat om de kleine dingen

Elke dag is anders, want elke ochtend is het weer afwachten wie er mee gaat. In de ochtend pakt Stefan zijn telefoon en belt hij de assistent-medewerkers met de vraag of ze mee gaan. De ene keer gaan ze met zijn tweeën, de andere keer zijn ze met zeven. Maar soms komt het ook voor dat iemand plotseling naar huis wil. Daar houdt Stefan altijd rekening mee. 


'Ook op een regenachtige dag, dan zeggen we: ‘we gaan het gewoon doen’. Als we dan klaar zijn staan we met z’n allen te high fiven en te lachen. Dat is toch mooi!’

 

‘Bij het begeleiden gaat het vaak om kleine dingen. Al sla je maar een hand op iemand zijn schouder, dat kan er al toe doen. Maar ik maak de jongens ook altijd attent op wat ze die dag hebben gedaan. Ook op een regenachtige dag, dan zeggen we: ‘we gaan het gewoon doen’. Als we dan klaar zijn staan we met z’n allen te high fiven en te lachen. Dat is toch mooi!’, vertelt Stefan. 

Stefan vindt het mooi om te zien hoe de assistent-medewerkers groeien. Hij vind het dan ook fijn dat ze een kans krijgen. Stefan: ‘En daar hoor ik zelf ook bij. Voor je het weet zit je in zo’n situatie en zit je de hele dag thuis. Ik had namelijk nooit gedacht dat dit mij zou kunnen overkomen. Hoe mooi is het om de assistent-medewerkers te kunnen begeleiden en hun ontwikkeling te zien’.

Meer weten over Carrousel Groen? Klik hier of volg Carrousel Groen op Facebook en Instagram.