De Ruwaard

​​​Een echte Osse stadslocatie, met een gezellig buurtkarakter. Zo mogen we De Ruwaard, in het midden van de gelijknamige Osse wijk De Ruwaard, gerust noemen. Mensen kunnen met verschillende zorgvragen bij ons terecht, zowel met lichamelijke als met psychische klachten. We willen een tolerant huis zijn. Ongeacht afkomst, cultuur, religie of seksuele geaardheid: iedereen is welkom. Tolerantie blijkt ook uit de onderscheiding met de Roze Loper.

Waardigheid

De Ruwaard is bewust bezig met verdieping van de kwaliteit. We willen geen zorghuis, maar een ‘leefhuis’ zijn. In plaats van ons op het aanbod te richten, staat de individuele wens van de bewoner centraal. We zijn een warme woon-zorglocatie, zonder al te veel poespas. De bewoners hebben ons nodig, maar wij willen de eigen waardigheid zoveel mogelijk respecteren en benadrukken. Daarom heeft ieder zijn eigen appartement, ook de bewoners met dementie. Zo’n eigen kamer vindt ook de familie erg waardevol.

Locatiefilm De Ruwaard

​​Er is altijd wat te doen

Een huis moet leven. De Ruwaard kent daarom veel activiteiten. Dat is belangrijk voor de gezondheid: denk aan wandelen, bewegen, jeu de boules, de tuin, de duofiets en contacten met anderen. Maar ook om zoveel mogelijk het leven en de vrijetijdsbesteding van voorheen te kunnen blijven uitoefenen. Zo kunnen mensen bij ons bijvoorbeeld muziek luisteren en maken, bloemschikken of handwerken. Alles is mogelijk. Ook gaan we ieder jaar met ‘vakantie’ naar een bepaald ‘land’, waar zowel bewoners als medewerkers en vrijwilligers al maanden naar uitkijken.

Een nieuw soort zorg

De Ruwaard laat medewerkers en vrijwilligers uitgebreid aan het woord over hoe de zorg er werkelijk uit zou moeten zien. Zij komen met waardevolle ideeën en adviezen waar beleidsmakers vaak niet aan denken. We maken ook gebruik van elkaars talenten. Zoals van de vrijwillige afwasser, die van beroep architect blijkt te zijn. De cliëntenraad, bewoners en hun familie, vrijwilligers, medewerkers laten dromen over goede zorg levert een verfrissende en vaak betere dienstverlening op. Zo wordt de zorg van ons allemaal.

Verbinding

De Ruwaard zoekt steeds meer verbinding met de wijk. Het gemeentelijk groen rond de locatie wordt ingezet als openbare groente- en bloementuin: een mooie aanleiding om contact te zoeken met de buurt. Ook is er een muziekensemble op de locatie waar buurtbewoners van harte welkom zijn.

De wijk is belangrijk

De wijk is ook voor de bewoners belangrijk. Om de hoek ligt een winkelcentrum, ideaal voor de mensen die nog redelijk mobiel zijn. Rondom De Ruwaard bevinden zich aanleunwoningen. Ook de bewoners daarvan kunnen bij ons terecht voor een warme maaltijd in ons mooie, lichte restaurant of deelnemen aan een van de vele activiteiten. En natuurlijk is het mogelijk om thuiszorg te ontvangen.

Kom het ervaren

Dankzij de inzet van een grote groep familie en vrijwilligers kunnen we de bewoners met alle zorg en aandacht omringen. Dat doen we in alle bescheidenheid; wat we doen, doen we goed. Maar dat roepen we niet van de daken. We vinden het veel fijner als mensen dat zelf komen ervaren. De beschutting voelen waarin zorg nooit ver weg is. Je woont in De Ruwaard omdat dat goed voelt.