‘t Geerke

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​In ‘t Geerke geven we inhoud aan een nieuwe manier van wonen en leven voor en door mensen met dementie. In drie groepswoningen voor elk zes bewoners genieten mensen met dementie van het leven en het gezelschap om hen heen. In een carré, dus letterlijk in de beschutting. Eén woning is beschikbaar voor jonge mensen met dementie. Als deel van een appartementencomplex hebben de bewoners directe aanknoping met de wijk.

Alles is herkenbaar

’t Geerke biedt genoeg aanknopingspunten met de oude thuissituatie. Dankzij de kleinschaligheid is alles herkenbaar: de deurbel die gaat, de post die in de brievenbus valt, samen aan tafel gaan om te eten, lekker uitpuffen in de eigen stoel, het boodschappen doen, de vuilniswagen die langskomt om het vuilnis op te halen. In ’t Geerke woon je en leef je zoals je eigenlijk altijd gedaan hebt. Er heerst een fijne en ontspannen sfeer. De bewoners voeren samen een huishouden, waarbij het vaak erg gezellig is.​

Locatiefilm 't Geerke

​Zo thuis als mogelijk

Het unieke van ’t Geerke zijn de drie op zich zelfstaande woningen. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer en er zijn een gezamenlijke woonkamer en keuken, zoals thuis. Een huishouden van zes personen zonder receptie of huismeester. Zo woon je met elkaar ‘zo thuis als mogelijk’ terwijl er voldoende oog is voor de beperkingen van elke bewoner. Dat gebeurt niet volgens een vooraf bedachte formule, maar spontaan. Elke medewerker steekt niet alleen de handen uit de mouwen, maar denkt inventief mee in het vinden van praktische oplossingen voor alledaagse zaken.

Altijd wat te doen

Vierentwintig uur per dag is er een medewerker aanwezig. Daardoor voelen de bewoners zich veilig. Hun wensen staan centraal. Wil iemand bijvoorbeeld graag fitnessen, dan zorgen we dat dit geregeld wordt. Activiteiten worden aangeboden via een ander Bosch’ huis: Noorderkroon. Bewoners worden met een busje opgehaald en weer teruggebracht. Zo is er altijd wat te doen bij een zo aangenaam en comfortabel mogelijk verblijf en onder een optimale vrijheid.

‘Zorg naar de wijk’

’t Geerke is een prachtig nieuw gebouw in de wijk Maaspoort in het noorden van ’s-Hertogenbosch. Het ligt op de begane grond van een appartementencomplex en er zijn dus altijd buren om ons heen. ’t Geerke is op die manier een onderdeel van de samenleving. Een schoolvoorbeeld van de algemene wens om ‘zorg naar de wijk te brengen’. In de omgeving worden er samen met welzijnsorganisaties en vrijwilligers activiteiten georganiseerd. Bij het organiseren van de activiteiten wordt rekening gehouden met de vraag van bewoners van ‘t Geerke. Ieder kwartaal wisselt het aanbod, dat houdt het divers: de ene keer wordt er met maatjes gewandeld, de andere keer is er een kunstexpo.

Tuin of terras

Er is veel contact met de wijk. Zodra de eerste voorjaarszonnestralen over het binnenplein vallen, gaan de bewoners maar wat graag naar buiten voor hun bezigheden in de beschutte tuin of op het terras. Er is altijd wel iemand die voorbij wandelt of vanaf het balkon even een praatje maakt.

Dit huis is een succes

We merken dat de bewoners het fijn vinden hier te zijn. Want niet de stenen maken het gebouw, maar de mensen. Bosschenaren vormen een warm nest. Je bent er altijd welkom. Niemand wordt uitgesloten. De bewoners zijn een volwaardig onderdeel van deze fijne wijk. En ook daarom is dit huis een succes.