BrabantZorg, BrabantWonen en Koning Willem I College openen voorbeeldwoningen vol slimme hulpmiddelen

31 oktober 2022

Zien/ervaren wat helpt om zelfstandig oud te worden in de vertrouwde woning

OSS/DEN BOSCH. Gordijnen openen op afstand. Een traphulp die het risico op vallen vermindert. Een matras dat je zo kan draaien dat je gemakkelijk je bed uitstapt. Een apparaat dat je eraan herinnert je medicijnen in te nemen of je oefeningen te doen. Dit zijn zomaar een paar van die slimme (zorgtechnologische) hulpmiddelen die je kunt vinden in één van de twee T-Huizen in ‘s-Hertogenbosch en Oss. BrabantZorg, BrabantWonen én het Koning Willem I College hebben deze voorbeeldwoningen samen ingericht. Vanaf vandaag zijn deze woningen officieel voor publiek geopend. Inwoners uit de regio kunnen vanaf nu een afspraak maken om te zien en ervaren welke hulpmiddelen er al zijn om zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis te blijven wonen.

Nederland vergrijst in rap tempo. Op 1 januari 2022 telde Nederland 3.525.453 inwoners ouder dan 65 jaar. Rekent u mee? Dat is 20% van de bevolking. De vergrijzing is hard opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus. Het beleid van de overheid is dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen en pas écht bij een zware zorgvraag in aanmerking komen voor zorg in een verpleeghuis. En niet alleen de overheid wil dat. De huidige generatie ouderen wil zelf ook zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving blijven wonen en zo zelfstandigheid behouden en betekenisvol blijven.

Harrie Windmüller, bestuurder BrabantWonen: “Wie het fijn heeft thuis, wil daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. In het vertrouwde huis, in de vertrouwde omgeving. Ook als dat wat lastiger wordt na verloop van tijd. Daarom hebben we samen met BrabantZorg en het Koning Willem I College het idee uitgewerkt om twee voorbeeldwoningen, ‘T-Huizen’, in te richten vol slimme (zorgtechnologische) hulpmiddelen. Inwoners uit de regio ’s-Hertogenbosch en Oss kunnen vanaf nu op een laagdrempelige manier kennismaken met slimme hulpmiddelen en zorgtechnologie. Zo kunnen ze zelf ondervinden hoe deze hen thuis kunnen ondersteunen, zodat ze daar zo lang mogelijk kunnen blijven wonen.”

Zo’n zeventig hulpmiddelen
In de woningen zijn zo’n zeventig handige (zorgtechnologische) hulpmiddelen uit te proberen. Deze hulpmiddelen komen de veiligheid of communicatie ten goede, of juist de gezondheid, mobiliteit of voeding. Er is bijvoorbeeld een op afstand te bedienen slot en een automatische deuropener. In de woning staat ook een sta-op-stoel en een op afstand bedienbare thermostaat. Er is aangepast servies, een douchestoel en een opstabeugel. Ook zijn er hulpmiddelen voor in de slaapkamer, bijvoorbeeld een sta-op-bed, een apparaatje om gordijnen te openen en een bedbeugel. Dit zijn nog maar enkele van de zeventig in te zetten hulpmiddelen. Naar verwachting gaat het aanbod van zorgtechnologische hulpmiddelen de komende jaren veel verder toenemen.

Miriam Haagh - Reijne, voorzitter Raad van Bestuur BrabantZorg: “De mogelijkheden van zorgtechnologie zijn enorm. We hopen dat mensen al in een vroeg stadium zorgtechnologie leren kennen en ervaren. Het is namelijk bereikbaar voor iedereen. Het mooie van T-Huiz is dat medewerkers in de zorg, maar ook cliënten en familieleden vertrouwd kunnen raken met zorgtechnologie. En dat kan klein, maar ook heel groot zijn en dat kun je ontdekken in T-Huiz. Want wie wil er nou niet eigen regie houden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven in de vertrouwde woning? Zorgtechnologie is daar een antwoord op, zeker ook omdat er sprake is van personeelskrapte in de zorg.”

Miriam Haagh legt vanuit het T-Huiz in Oss samen met collega en zorgtechnoloog Ron live verbinding met het T-Huiz in Den Bosch.

Rosa Hessing, directeur Zorg en Welzijn Koning Willem I college: “Door onze samenwerking in de T-Huizen kunnen we iedereen mooie technologische oplossingen laten zien die het mogelijk maken om langer thuis te wonen. Technologische oplossingen die we kunnen ervaren in levensechte situaties. Dat geeft inzicht. Wij zijn erg blij om hier aan mee te werken. En zeker ook voor onze studenten, de professionals van de toekomst die deze oplossingen als vanzelfsprekend zullen zien.”

Vanaf nu open voor publiek
De beide voorbeeldwoningen in ‘s-Hertogenbosch (Echternachstraat 2) en in Oss (Kroezel 8) zijn al een tijdje in gebruik. Inmiddels hebben al veel mensen, variërend van zorgprofessionals tot leden van belangenorganisaties, een bezoek gebracht aan één van de twee T-Huizen. Het enthousiasme is groot.
Vandaag werden de beide T-Huizen officieel voor publiek geopend. In het T-Huiz in Oss deden Miriam Haagh (bestuurder BrabantZorg) en Thijs van Kessel (wethouder gemeente Oss) dat. In ‘s-Hertogenbosch werd de openingshandeling verricht door Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen), Pieter Paul Slikker (wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Rosa Hessing (directeur Zorg en Welzijn Koning Willem I College).

Bezoeken op afspraak via t-huiz.nl
Iedereen die wil zien en beleven welke (zorgtechnologische) hulpmiddelen kunnen helpen om prettig oud te worden in de eigen woning, kan vanaf nu een bezoek brengen. Een afspraak maken is nodig en kan via www.t-huiz.nl. Enthousiaste medewerkers en vrijwilligers geven een rondleiding en uitleg over het gemak en comfort van de verschillende producten.