Interzorg, Acteon Thuiszorg en Tzorg nemen medewerkers BrabantZorg over

17 oktober 2023

BrabantZorg en BNO-gemeenten maken afspraak over hulp bij huishouden

Eind augustus werd bekend dat BrabantZorg per 1 januari 2024 -in de BNO-gemeenten Meierijstad, Oss, Bernheze, Maashorst en Boekel- stopt als aanbieder van hulp bij huishouden, gefinancierd vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). BrabantZorg en de gemeenten spraken toen af dit proces voor cliënten en medewerkers snel en zorgvuldig te regelen. Dat is gelukt. Drie organisaties: Interzorg, Acteon Thuiszorg en Tzorg, nemen de medewerkers en cliënten huishoudelijke hulp over. Ze proberen dit te doen volgens het principe ‘cliënt volgt medewerker’. 

Vincent Schouten, Raad van Bestuur BrabantZorg: “We zijn om meerdere redenen erg blij dat we met deze organisaties afspraken hebben kunnen maken. Het zijn alle drie stevige en stabiele organisaties. Hiermee is de continuïteit van de huishoudelijke hulp aan cliënten in de gemeenten Meierijstad, Oss, Bernheze, Maashorst en Boekel gewaarborgd. Tot en met 31 december 2023 levert BrabantZorg nog deze hulp. Vanaf 1 januari 2024 wordt die hulp gegeven door Interzorg, Acteon Thuiszorg en Tzorg.” 

Wethouder Thijs van Kessel namens de centrumgemeenten: “Fijn dat deze drie zorgaanbieders de cliënten van BrabantZorg overnemen zodat zij de zorg behouden die nodig is. De organisaties zijn nu al werkzaam in de regio Oss, Maashorst en Meierijstad en een bekende voor velen.”

Cliënt volgt medewerker
De overnemende organisaties gaan proberen medewerkers en cliënten in koppels over te nemen volgens het principe cliënt volgt medewerker. “Op die manier behoudt de cliënt de medewerker die vaak al jaren over de vloer komt”, vult Marloes Martens, directeur Interzorg aan. “Medewerkers zijn vaak als het ware een soort vertrouwenspersoon voor cliënten en weten wat er speelt bij de cliënt. Die verbinding proberen we dus zoveel mogelijk in stand te houden.” 

Hein Wiekart, directeur Acteon Thuiszorg: “Zowel Interzorg, Acteon Thuiszorg en Tzorg hebben dezelfde cao als BrabantZorg, de cao-vvt. Dat betekent dat de rechten van werknemers en plichten van werkgevers volgens vaste afspraken worden overgenomen. Hierdoor hoeven medewerkers bijvoorbeeld niet te solliciteren bij hun nieuwe werkgever. Ze gaan met hun volledige contracturen over. Ook behouden ze hun salaris.”

Kennismaken
Mervin Idoe, manager operatie bij Tzorg: “Alle medewerkers hebben inmiddels van hun nieuwe werkgever een uitnodiging ontvangen voor een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst nemen we hen mee in de werkwijze van onze organisatie en maken we er gelijk een wederzijdse kennismakingsronde van. Op deze manier zorgen we voor een aangenaam en warm welkom voor nieuwe collega’s.”