‘Jezelf zijn binnen BrabantZorg’ weer beloond met Roze loper certificaat

15 november 2022

Brabantzorg mag nog een locatie toevoegen aan het rijtje van huizen met het Roze Loper certificaat. Ook Corte Foort is voortaan in het trotse bezit van het officiële keurmerk, dat een erkenning is voor de inzet voor sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Keuringsinstituut KIWA voerde de audit uit, waarbij dit jaar niet alleen is gekeken naar de sociale acceptatie en inclusie van LHBTI’s, maar diversiteit en inclusie in zijn geheel is getoetst. Dit jaar zijn 15 locaties geaudit, allemaal hebben zij het certificaat behaald.

De Roze Loper is ontwikkeld zodat ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) zich thuis en veilig kunnen voelen in een zorg- en welzijnsinstelling. Inmiddels is het onderwerp binnen BrabantZorg breder getrokken en richt het initiatief zich meer op tolerantie en jezelf mogen zijn onder de titel ‘Jezelf zijn binnen BrabantZorg’.

Drie dagen audit
Tijdens de drie dagen durende audit zijn verschillende locaties bezocht en vele gesprekken gevoerd met medewerkers, vrijwilligers, bewoners en cliënten. Sylvie Dupont, auditor bij KIWA, was erg onder de indruk van de vele inspanningen van het personeel om ‘Jezelf zijn binnen BrabantZorg’ door heel de organisatie te laten leven. 

“Ondanks de personele krapte en alle andere uitdagingen de afgelopen periode heeft BrabantZorg echt een verdiepingsslag weten te maken in de ontwikkeling en implementatie van het thema ‘Jezelf zijn binnen BrabantZorg’. Tijdens de audit heb ik gezien met hoeveel passie en gedrevenheid de medewerkers hun best doen om elke dag zo fijn mogelijk te maken, voor iedereen. Hier mag BrabantZorg echt trots op zijn. En ik hoop ook echt dat de medewerkers zich hier bewust van zijn en deze trots zelf ook ervaren.” 

Ook de diversiteit aan functies en teams die bijdragen aan jezelf mogen zijn vallen op tijdens de audit. “Er zijn bijvoorbeeld seksuologen en geestelijk verzorgers beschikbaar voor cliënten en er is een ethische commissie voor de medewerkers. Dit soort zaken zijn lang niet altijd vanzelfsprekend voor een zorgorganisatie maar BrabantZorg heeft dit goed voor elkaar’.

De maatschappij in het klein
Lenie van Breda, ambassadeur van de Roze loper en Jezelf zijn binnen BrabantZorg, is blij met de erkenning. ”Een woonzorgcentrum is altijd een afspiegeling van de maatschappij, dus het is logisch dat je samen een heel divers, gevarieerd gezelschap vormt. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en graag bij ons wil wonen, verblijven en werken. We zijn allemaal verschillend en respecteren elkaars geaardheid, afkomst, religie, leefstijl en mogelijkheden.”