Locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk wordt compleet vernieuwd

24 maart 2022

Onze locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk is inmiddels vijftig jaar oud. Het gebouw is destijds gebouwd in de ‘institutionele ziekenhuis stijl’ van de jaren zeventig; er zijn lange gangen met woningen en niet iedere bewoner beschikt over eigen sanitair. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder.  

Nieuwe Hoeven wordt compleet vernieuwd en krijgt het karakter van een buurtschap

Het grote institutionele gebouw maakt plaats voor allemaal losse gebouwen. Peter Verkuijlen, projectleider nieuwbouw Nieuwe Hoeven: “Op het terrein, middenin het groen, komt een buurthuis waar bewoners, medewerkers en familie elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast komen er drie hofjes, met daarin in tien groepswoningen voor in totaal negentig bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen studio met een voordeur, sanitair, een kleine pantry én een fijne buitenruimte. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen bewegen. De architectuur van het nieuwe Nieuwe Hoeven volgt de sfeer van de Brabantse boerderijen uit de omgeving. Daarmee krijgt het geheel het karakter van een buurtschap.” 

Meer weten? Kijk dit filmpje van LanderdTV

Wilt u meer weten over het nieuwe Nieuwe Hoeven? Bekijk dan onderstaand filmpje dat we samen met de mensen van LanderdTV hebben gemaakt. Hierin vertellen verschillende betrokkenen meer over de achtergronden en plannen rondom de nieuwbouw. 

Mentaal welbevinden

Monique Weise, regiomanager BrabantZorg: “Nieuwe Hoeven wordt een vernieuwende woonzorglocatie, een thuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen. De groene omgeving speelt nu al een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners. Dankzij de nieuwbouw van Nieuwe Hoeven kunnen we de natuur straks een nog grotere plek geven in het leven én de verbetering van het welbevinden van de bewoners. Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie een betekenisvolle en fijne dag houden en zo veel mogelijk kunnen doen wat ze altijd graag gedaan hebben. Daar gaat de nieuwe opzet van Nieuwe Hoeven zeker bij helpen.”      

Duurzaam en energiezuinig

Van alle 33 woonzorglocaties die BrabantZorg huurt van BrabantWonen, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. “Om de gebouwen duurzaam te maken komen er honderden zonnepanelen op de daken”, licht Johan Loeffen, ontwikkelaar BrabantWonen toe. “De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners, iets wat we in het huidige gebouw maar beperkt kunnen leveren. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces betekent.”  

Er wordt hard gewerkt!

Als alles volgens planning verloopt, worden de eerste twee groepswoningen al voor de bouwvak van 2022 opgeleverd. In dit najaar verhuizen de eerste bewoners. Het doel is om medio 2023 de gehele nieuwbouw op te leveren bestaande uit tien groepswoningen voor in totaal negentig bewoners.