Nieuwbouw op locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk

02 juni 2021

Na de zomervakantie start BrabantWonen met nieuwbouw van onze locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk. De woonzorglocatie wordt compleet vernieuwd. Het huidige gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen die duurzaam worden gebouwd midden in het groen van de Maashorst. Gemeente Landerd verleende onlangs de omgevingsvergunning en dat betekent dat de bouw kan starten.

Onze locatie Nieuwe Hoeven was een van de eerste verpleeghuizen voor mensen met dementie in Nederland. Veel mensen kennen het en dragen het een warm hart toe. Een zeer betrokken en professioneel team verleent er zorg aan de meest kwetsbare ouderen. De huisvesting laat echter te wensen over. Het gebouw is vijftig jaar oud en gebouwd in de ‘ziekenhuisstijl’ van die tijd. Zo beschikt niet iedere bewoner over eigen sanitair. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder. 

Natuur altijd dichtbij

Het huidige grote en institutionele gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen. Het geheel krijgt het karakter van een buurtschap. De architectuur is in de sfeer van de Brabantse boerderijen uit de omgeving. Architectenbureau KAW uit Eindhoven maakte het ontwerp voor Nieuwe Hoeven. Jackel Henstra: “Het prachtige landschap rondom Nieuwe Hoeven heeft ons op twee manieren geïnspireerd. Bewoners moeten dichtbij kunnen genieten van de natuur met alle geuren, kleuren en geluiden die daarbij horen. Daarnaast zou de schaalverkleining in de zorg op moeten gaan in de kleinschaligheid van het landschap. Zo wordt het wonen (en werken) hier ‘zo thuis mogelijk’!”

Nieuwbouw de Nieuwe Hoeven Schaijk - BrabantZorg - Impressie 2

Mentaal welbevinden

In het nieuwe Nieuwe Hoeven wonen de mensen in groepen, midden in de natuur. Tussen de gebouwen komen tuinen, weiden en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen begeven. “Nieuwe Hoeven wordt daarmee een vernieuwend verpleeghuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen”, aldus Peter Verkuijlen, regiomanager BrabantZorg. “De groene omgeving speelt nu al een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners. We zetten de natuurbeleving nu ook al in ter verbetering van het mentale welbevinden. Dankzij de nieuwbouw van Nieuwe Hoeven kunnen we de natuur straks een nog grotere plek geven in het leven van de bewoners. Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie een betekenisvolle dag hebben in deze groene gemeenschap. ”

Duurzaam gebouw

Van alle 35 woonzorglocaties die BrabantZorg huurt van BrabantWonen, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. “Om de gebouwen duurzaam te maken komen er honderden zonnepanelen op de daken”, licht Johan Loeffen, ontwikkelaar BrabantWonen toe. “De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners, iets wat we in het huidige gebouw maar beperkt kunnen leveren. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces betekent.” Aannemersbedrijf Peter Peters uit Schaijk gaat de nieuwe gebouwen bouwen. “Zij hebben zeer veel ervaring met duurzaam bouwen en daarom zijn wij blij dat we in hen een samenwerkingspartner hebben gevonden.”

Bouwen in fases

Na de zomer start de aannemer met de bouw. Het projectmanagement is in handen van vb&t Projectmanagement uit Eindhoven. De bouw gebeurt in fases om zo te voorkomen dat bewoners tijdelijk moeten verhuizen. Gedurende de werkzaamheden blijven alle bewoners en personeel op de locatie. Vanuit hun oude plek verhuizen ze naar een nieuw gebouw. Als alles volgens planning verloopt, leveren we het laatste gebouw in 2023 op.