Thea Swinkels na 45 bij BrabantZorg met pensioen

24 april 2024

Thea Swinkels gaat na 45 jaar bij BrabantZorg met pensioen. Een bijzonder lange carrière. We spreken met Thea over de grootste veranderingen van de afgelopen jaren en de mooie momenten die ze heeft meegemaakt.

“In de afgelopen 45 jaar is er ontzettend veel veranderd in de zorg”, vertelt Thea. “Destijds was het nog: ‘hoe de hoofdzuster het zegt, zo gaan we het doen’, terwijl we nu in zelfsturende teams werken. Een andere grote verandering is de komst van rolstoelen en tilliften. Hierdoor is het werk wel een stuk lichter geworden. Vroeger moesten we de bewoners overzetten van de algemene rolstoelen zonder tillift. En een van de mooiste veranderingen is toch wel dat de bewoners centraal staan en we de zorg om de bewoner opzetten, terwijl voorheen de zorg de regels bepaalde.”

“Het is niet meer zoals 45 jaar geleden dat de oma’s hier nog aan het breien zijn. De zorgzwaarte is wel toegenomen bij inhuizing ten opzichte van 45 jaar geleden.” 

45 jaar op de Watersteeg
Thea begon in 1979 als leerling, nog in het oude gebouw van de Watersteeg in Veghel. Dit gebouw is inmiddels gesloopt. “Als leerlingen gingen we zelfs naar de nieuwbouw kijken; we hebben het hele nieuwe pand van De Watersteeg opgebouwd zien worden. In het nieuwe pand worden er ook steeds aanpassingen gedaan om het leven voor de bewoners prettiger te maken. Met de komst van leefcirkels hebben mensen meer bewegingsruimte en kunnen ze hier bijvoorbeeld naar het restaurant lopen. Ik vind het zo mooi om te zien hoe leuk de bewoners en de collega’s in het restaurant dat vinden. De Watersteeg is een hele fijne locatie met hele leuke collega’s en ik heb ook altijd het gevoel gehad dat ik gehoord ben. Je kent de collega’s op locatie en soms kom je weer eens iemand tegen die je al een lange tijd niet hebt gezien.”

Samenwerken met collega’s
Na eerst 10 jaar fulltime te hebben gewerkt, is Thea gestopt met werken na de geboorte van haar eerste kind. “Na drie maanden werd ik gebeld of ik kon invallen voor een collega en vanuit daar ben ik de invalpoule ingerold. Hier heb ik 28 jaar in gewerkt. Toen de poule werd opgeheven ben ik weer begonnen met het werken van vaste diensten.”

“Het mooie aan mijn werk als verzorgende IG is toch wel het contact met mensen en het fijn samenwerken met collega’s. Je moet het ook allemaal niet te zwaar maken. Ik vind het ook belangrijk om de tijd te nemen om de herkenbare dagelijkse dingen samen te kunnen doen. Dat we de dingen die de mensen deden toen ze nog thuis woonden hier ook kunnen doen”, vertelt Thea.

“Vroeger waren er ook grotere afdelingen met grotere teams. Er was altijd wel wat te kletsen.”

Iets wat Thea altijd is bijgebleven is een mooi moment op de Dag van de Zorg. Thea vertelt; “Wij hadden destijds een directeur die met de Dag van de Zorg in de personeelsingang om kwart voor 7 ‘s ochtends iedereen stond te bedanken. Dat persoonlijke moment van waardering vond ik echt heel bijzonder. Wat mij ook altijd is bijgebleven is een mevrouw die altijd in het onderwijs heeft gewerkt. Ik vroeg aan haar hoe ze het liefst wilde communiceren en ze gaf aan dat ze het liefst in dialect praat. ‘Nou zeg ik dat komt goed uit. Ik ook’, lacht Thea.

Met pensioen
Na 45 jaar bij De Watersteeg te hebben gewerkt, is het voor Thea tijd om te gaan genieten van haar pensioen. “Ik heb nog geen grote dingen gepland, eerst maar eens even genieten van mijn vrije tijd. In de zomer gaan we lekker fietsen en op vakantie, maar waarheen dat zien we dan wel.”

“Als het een beetje jolig gaat op de afdeling en iedereen is tevreden, ga ik met een lach naar huis.”