Personenalarmering

Stel, u valt en hebt hulp nodig. Of u voelt zich plots benauwd. Met één druk op de alarmknop bent u 24 uur per dag verzekerd van hulp in geval van nood. Met personenalarmering van BrabantZorg kunt u blijven wonen in uw eigen woning met de zekerheid van professionele hulp in noodsituaties. 

U kunt alleen professionele alarmering bij BrabantZorg aanvragen als u thuiszorg (verpleging of verzorging) van BrabantZorg ontvangt. Heeft u nog geen thuiszorg of thuiszorg van een andere zorgaanbieder, dan kunt u geen professionele alarmering bij BrabantZorg aanvragen. Uw eigen zorgaanbieder kan de professionele alarmering voor u regelen.

Als u op hetzelfde adres woont en beiden gebruik wilt maken van personenalarmering van BrabantZorg, dan kan dat indien u beide thuiszorg van BrabantZorg ontvangt. U dient dan beiden, los van elkaar, een overeenkomst af te sluiten met BrabantZorg. Zo zijn wij op de hoogte van ieders situatie en waarborgen we de kwaliteit van zorg.

U huurt gezamenlijk één alarmtoestel van Altide (NAAST). U huurt wel een tweede hals- of polsalarm bij Altide (NAAST) zodat u beiden in geval van nood op de knop kunt drukken. 

Indien er slechts één van de ingeschreven personen op het adres thuiszorg ontvangt van BrabantZorg, kan dus de partner/huisgenoot geen personenalarmering aanvragen bij BrabantZorg. U kunt dan wel als partner/huisgenoot sociale alarmering aanvragen bij Altide (NAAST) of een andere partij waarbij er geen professionele opvolging is van BrabantZorg.

U ontvangt een kleine lichte zender met alarmknop in de vorm van een halszender, polszender of een sieraad. In geval van nood geeft u met één druk op de knop aan dat u hulp nodig heeft. Het alarmtoestel verbindt u met de meldcentrale die vervolgens de juiste persoon of instantie waarschuwt. 

Bekijk hier de flyer van Altide (NAAST) personenalarmering.

Bij professionele alarmering wordt BrabantZorg door de meldcentrale gewaarschuwd in noodsituaties.

Kiest u voor professionele alarmering, dan wordt via het alarmtoestel in uw woning verbinding gemaakt met een medewerker van de meldcentrale. U kunt deze medewerker luid en duidelijk horen. De medewerker vraagt wat er aan de hand is en zorgt dat BrabantZorg wordt gewaarschuwd. Een medewerker van BrabantZorg komt vervolgens naar u toe om hulp te bieden. Bij acute nood wordt de ambulance door de meldcentrale ingeschakeld. Een geruststellende gedachte voor u en uw naasten.

Bij sociale alarmering is een familielid, buur of naaste uw eerste contactpersoon in geval van nood.

Wanneer u voor sociale alarmering kiest, dan wordt na alarmering iemand uit uw sociale kring gewaarschuwd door de meldcentrale. Heeft u al sociale personenalarmering bij FocusCura en wilt u personenalarmering met professionele opvolging aanvragen bij BrabantZorg? Klik dan hier en vul het formulier in.

Om professionele alarmering van BrabantZorg te kunnen ontvangen, moeten onderstaande zaken geregeld zijn:

  • U sluit een overeenkomst voor het personenalarm af met Altide (NAAST) voor de huur van het alarmtoestel en de alarmknop. Lees hierover meer bij ‘Hoe vraag ik personenalarmering aan?’.
  • Woningtoegang is noodzakelijk voor de medewerkers van BrabantZorg zodat zij in noodsituaties in uw woning kunnen komen. Hiervoor plaatst u een sleutelkastje/digitaal slot. De sleutelkluis koopt u zelf bij Altide (NAAST) of u huurt/koopt de sleutelkluis of een digitaal slot bij een andere partij. 
  • Hierbij dient de sleutelkluis in zicht te zijn. Indien u al een sleutelkluis/digitaal slot heeft dan dient de code doorgegeven te worden aan Altide (NAAST). 
  • U sluit een overeenkomst personenalarmering af met BrabantZorg.

Indien u al thuiszorg (verpleging) heeft van BrabantZorg én personenalarmering nodig heeft, betaalt u altijd maandelijks aan Altide (NAAST) de kosten voor de huur van het alarmtoestel en de alarmknop. Eventueel betaalt u eenmalig, als u de sleutelkluis bij Altide (NAAST) koopt, de kosten voor de koop van de sleutelkluis. Indien u bij een andere partij een sleutelkluis/digitaal slot huurt of koopt, betaalt u hiervoor de desbetreffende kosten. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van wat u bij Altide (NAAST) afneemt.

Indien u al thuiszorg (verpleging) heeft van BrabantZorg en personenalarmering nodig heeft én u heeft een WLZ indicatie, dan betaalt BrabantZorg de maandelijkse kosten aan Altide (NAAST) voor de huur van het alarmtoestel en de alarmknop. Ook eventuele kosten voor een sleutelkluis bij Altide (NAAST) wordt door BrabantZorg vergoed.

Kiest u voor sociale alarmering (waarbij de meldcentrale iemand uit uw sociale kring belt na een alarmoproep) dan betaalt u de kosten aan desbetreffende partij die de sociale alarmering levert. U heeft dan alleen een overeenkomst met Altide (NAAST)/andere partij en niet met BrabantZorg.

Uw wijkverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.

Via uw zorgverzekering of gemeente zijn er diverse mogelijkheden voor tegemoetkoming in de kosten voor de huur van de apparatuur. Op de website van Altide (NAAST) leest u er meer over.

Heeft u een WLZ indicatie, dan is BrabantZorg verantwoordelijk voor de kosten van de professionele personenalarmering.

U kunt alleen professionele personenalarmering bij BrabantZorg aanvragen als u thuiszorg (verpleging of verzorging) van BrabantZorg ontvangt. BrabantZorg werkt voor personenalarmering enkel samen met Altide (NAAST) die de alarmeringssystemen levert. Gebruikt u een alarmeringssysteem van een andere aanbieder, dan kunt u geen personenalarmering bij BrabantZorg afnemen.

Aan de rechterkant van de webpagina kunt u de personenalarmering aanvragen.

Er komt er een monteur van Altide (NAAST) om het alarmtoestel te installeren op een centrale plek in uw woning. U ontvangt dan ook de zender die u om uw pols of nek draagt. Als u een sleutelkluis koopt van Altide (NAAST), dan hangt de monteur deze voor u op.

Altide (NAAST) laat ondertussen aan BrabantZorg weten dat u professionele alarmering van BrabantZorg wilt. Een wijkverpleegkundige van BrabantZorg neemt contact met u op om een aantal zaken door te nemen rondom uw gezondheid en over de toegang tot de woning. Op die manier kunnen wij u goede hulp bieden indien u alarmeert. Vervolgens sluit u een overeenkomst met BrabantZorg af. Vanaf dat moment zal de meldcentrale BrabantZorg waarschuwen als u alarmeert en er hulp nodig is.