Wieteke Kuper viert haar 15 jarig jubileum bij 't Geerke!

14 mei 2024

BrabantZorg locaties Noorderkroon en ‘t Geerke in Den Bosch vieren dit jaar hun 15 jarig bestaan. En deze twee locaties zijn niet de enige die iets te vieren hebben dit jaar. Wieteke Kuper viert namelijk ook haar 15 jarig jubileum bij ‘t Geerke! Wij spreken Wieteke over de afgelopen 15 jaar bij BrabantZorg.

Wieteke Kuper werkt als verzorgende IG in de nachtdienst op BrabantZorg ‘t Geerke in Den Bosch. ‘t Geerke is een kleinschalig wonen locatie met drie woongroepen met elk zes bewoners. Wieteke is begonnen bij Stichting Nieuwebrug, vervolgens op Noorderkroon gaan werken en toen ze met haar opleiding begon maakte ze de overstap naar Nieuwehagen. Toen het kleinschalig wonen concept bekend werd bij ‘t Geerke, besloot ze deze uitdaging met beide handen aan te pakken.

Het runnen van een gezin
“Ik heb 15 jaar geleden besloten om de overstap te maken naar BrabantZorg en ‘t Geerke te maken omdat de uitdagingen die er lagen mij erg leuk leken. Het kleinschalig wonen voor mensen met dementie was destijds een nieuw concept. Mensen kwamen hier wonen en we wisten eigenlijk nog heel weinig van de bewoners. Het is eigenlijk het runnen van een gezin. We kookten samen en deden samen de was. Door het kleinschalige kan je echt veel aandacht geven aan de mensen.”

“Wat ik het mooiste aan mijn werk als verzorgende IG vindt?”, herhaalt Wieteke. “Dat is toch het contact met de mensen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. In de nacht heb je meer tijd voor mensen, dat vind ik erg fijn. Soms moet ik nog iemand naar bed brengen of iemand wil wat drinken ‘s nachts of moet naar het toilet. In de nachtdiensten kan je toch wat meer je eigen tijd indelen.”

“Omdat het zo kleinschalig is, leer je de bewoners echt heel goed kennen en zij jou ook.”

Een reis door de tijd
Ten opzichte van 15 jaar geleden zijn er wel een aantal grote veranderingen. “De was wordt bijvoorbeeld nu uitbesteed, we krijgen hulp van de ondersteunende dienst en er komen veel meer mensen over de vloer”, vertelt Wieteke. “Zo krijgen we regelmatig bezoek van de miMakker of een muziektherapeut. Niet iedereen vindt dit leuk, maar sommige bewoners hebben hier veel baat bij. Voor activiteiten gaan we tegenwoordig met het busje naar Noorderkroon en er komen regelmatig vrijwilligers of activiteitenbegeleiders op locatie, terwijl we dit vroeger zelf deden. Een activiteit die mij bij is beleven is toch wel de huisdierenmiddag.”

“Ik kijk heel positief terug op de afgelopen 15 jaar. Er zijn veel collega’s gekomen en gegaan. Het is een andere omgeving dan een verpleeghuis. Dit moet je wel goed liggen. Mijn collega Jantine werkt hier ook al heel lang. Waarom zouden we iets anders willen als we het zo naar ons zin hebben”, vertelt Wieteke met een lach. “Twee collega’s die hier 12 en 13 jaar hebben gewerkt gaan binnenkort met pensioen. We gaan ze zeker missen! Op ‘t Geerke hebben we een fijn team en we weten wat we aan elkaar hebben. Als er dingetjes zijn, spreken we het ook uit. Wanneer je een keer niet kan werken, wordt de dienst altijd overgenomen en dat is heel veel waard. En niet te vergeten hebben we hele lieve leuke bewoners hier op ‘t Geerke. We kennen de bewoners heel goed en we weten wat we wel of niet moeten zeggen. De bewoners kennen ons ook bij de voornaam, hartstikke leuk natuurlijk!”

“Je bent met een team op een woning en je moet er samen iets van maken.”

Mooiste herinnering van de afgelopen 15 jaar
Wieteke is begonnen op woning 2 bij ‘t Geerke. “Wat mij altijd bij is gebleven is een mevrouw die de hele dag liedjes zong. Soms betrap ik mezelf erop dat ik nog aan haar denk. Mevrouw zong bestaande liedjes waar ze een nieuwe variatie op had gemaakt. Super knap dat ze dat zo kon. Een andere mooie herinnering is dat mijn collega een vroege dienst had en ik een late dienst. We hadden beiden een uurtje geschoven zodat we van 14:00 - 16:00 konden picknicken in het park. Het was prachtig weer en familieleden gingen ook mee.” 

“We proberen zoveel mogelijk aan de wensen van de bewoners te voldoen. Wanneer iemand wat langer wil slapen, kan de bewoner ontbijt op bed krijgen. We hebben ook regelmatig gesprekken met familie waarbij we de verwachtingen bespreken. De bewoner kan hier gewoon bij aansluiten. Op woning 2 hebben we ook een hele speciale bewoner, namelijk kat Bollekie die lekker bij de bewoners komt kroelen”, vertelt Wieteke.

“In de feestweek van Noorderkroon en ‘t Geerke trappen we af met een bingo op Noorderkroon.”

Samen een kopje koffie drinken
Om de dag te beginnen en de dienst af te sluiten, drinken de collega’s op ‘t Geerke om 7 uur ‘s ochtends gezamenlijk een kopje koffie op woning 1. “We doen dan de overdracht, maar we kletsen ook over bijvoorbeeld het weekend. Dan hebben we toch een contactmoment met z’n allen. Dit doen we ook weer om 11 uur ‘s avonds, mijn dienst begint dan en de rest gaat naar huis. We hebben een fijn team, kunnen goed met elkaar praten en we zijn heel betrokken bij de andere woningen. Ik ga ook altijd met een lach op mijn gezicht naar huis.”