De Pastorie

In het hart van Volkel, bij de kerk, staat het monumentale pand De Pastorie. Een statig vooroorlogs huis van drie verdiepingen hoog dat omgeven is door een prachtige, ruim opgezette tuin. De Pastorie biedt daarmee een veilig en vertrouwd onderkomen aan elf bewoners met dementie. Zij leven in een kleine groep, veilig en vertrouwd. Aan de ambiance is veel aandacht besteed. Door de kleinschaligheid is De Pastorie echt ‘van’ de bewoners.

Waardigheid en rust

Mogen we De Pastorie het mooiste gebouw van Volkel noemen? We geloven van wel. Dit dient echter ook meteen een doel: met de hoge plafonds en een statige trap straalt De Pastorie waardigheid en rust uit. In deze huiselijke en beschermde omgeving kunnen de bewoners zichzelf zijn en zoveel als mogelijk hun vertrouwde leven voortzetten. Dat betekent bijvoorbeeld samen eten in de keuken die van alle gemakken is voorzien of een kopje koffie drinken in de gezamenlijke huiskamer of de serre.

Locatiefilm De Pastorie

​Samen

De Pastorie beschikt over een lift en heeft op elke verdieping een badkamer. Iedere bewoner heeft een eigen (slaap)kamer. Voor sommigen is het een plek waar je je af en toe terug kunt trekken. Maar verder doen we zoveel mogelijk samen. Er heerst in De Pastorie een typische familiesfeer. De bewoners gaan mee naar de winkel om spullen te kopen. Vooraf kiezen ze wat ze graag willen eten. Natuurlijk helpen de bewoners ook zoveel mogelijk bij het koken.

Een klein gebaar

De medewerkers noemen De Pastorie een ‘pareltje’. En: ‘puur’. Een warm huis waarin steeds wordt gekeken naar wat er leeft onder de bewoners. Ieder mens is uniek met een eigen levensverhaal, dus is onze zorg afgestemd op behoefte. Daarbij letten we ook sterk op wat er wél mogelijk is. Dat maakt leven immers een stuk aangenamer. Natuurlijk zijn daarbij aandacht, respect en warmte belangrijk. Dat is niet moeilijk: het zit hem vaak in een klein gebaar of een oprecht belangstellend gesprekje.

Deel van de samenleving

Met het winkelcentrum om de hoek maakt De Pastorie volop deel uit van het maatschappelijk leven in Volkel. De Pastorie is een echt ‘dorps’ huis, onderdeel van de Volkelse samenleving. Logisch dat hier mooie, spontane contacten ontstaan.

‘De huiskamer van Volkel’

De ‘huiskamer van Volkel’, zo noemen we De Pastorie ook wel. Iedereen kent het gebouw. Ook de bewoners zélf herinneren het zich vaak nog. Ze krijgen hier bovendien alles ‘mee’: als de klokken luiden, krijgen sommigen weer de prikkel om naar de kerk te gaan. Natuurlijk doen we dat. En we doen meer, zoals een bezoek brengen aan een boerderij. Dat is zichtbaar genieten.

Gastvrij

De Pastorie is een schoolvoorbeeld van hoe je een gebouw leefbaar maakt! En door het gebouw zélf te handhaven werd het geheel méér dan de som der delen. Op een fraaie plek wordt kleinschalig wonen in al z’n facetten doorgevoerd. In een gastvrije omgeving, want De Pastorie haalde in het jaarlijkse nationale onderzoek naar gastvrijheid in de zorg maar liefst vijf sterren en werd zelfs tweede van Nederland.

Ook maken de bewoners van De Pastorie regelmatig gebruik van de faciliteiten van het naastgelegen Sint Antonius.​