Boostervaccinatie voor cliënten en medewerkers BrabantZorg

25 november 2021

Een heel bijzonder moment voor BrabantZorg: in de strijd tegen het coronavirus is de organisatie vandaag een (booster)vaccinatie campagne gestart. Bewoners, medewerkers en vaste vrijwilligers van BrabantZorg (die dat willen) kunnen vanaf zaterdag een (booster)vaccinatie krijgen. 

Miriam Haagh, voorzitter Raad van Bestuur BrabantZorg: “We zijn heel blij dat we bewoners, medewerkers en vaste vrijwilligers de boostervaccinatie zo snel kunnen aanbieden. Hoe meer mensen beschermd zijn tegen het coronavirus, hoe kleiner de kans is op besmetting, ziek worden of overlijden. Dankzij deze boostervaccinatie is de kans groter dat we onze deuren open kunnen houden voor bezoekers én door kunnen gaan met activiteiten voor bewoners”. 

Bewoners ontvangen de vaccinatie op de locatie waar ze wonen

Waar de eerste en tweede vaccinatie van bewoners in meerdere rondes moest gebeuren, worden in deze derde ronde alle bewoners in één keer gevaccineerd. Het gaat hier dus om bewoners die onder behandeling zijn van de specialist ouderengeneeskunde, bewoners onder behandeling van de huisarts én cliënten die tijdens deze vaccinatieronde tijdelijk verblijven bij BrabantZorg. Miriam Haagh: “Het is een behoorlijke logistieke operatie die we in korte tijd op touw moeten zetten én uitvoeren. Ook nu weer is er veel flexibiliteit van medewerkers en zetten we er samen de schouders onder. We zijn heel blij met de hulp die we van huisartsen en apotheken krijgen”. 

Medewerkers ontvangen de booster op een GGD locatie in de buurt 

Medewerkers en vaste vrijwilligers met cliëntcontact kunnen sinds donderdag een afspraak maken voor vaccinatie tussen 27 november en 12 december op één van drie GGD locaties in Oss/Berghem, Uden en Veghel. Miriam Haagh: “We zijn heel blij dat we in samenwerking met de GGD Hart voor Brabant deze vaccinatieronde zo snel hebben kunnen organiseren”.

Goede samenwerking

Om deze vaccinatieronde op zo’n korte termijn voor elkaar te krijgen, heeft BrabantZorg op veel vlakken samengewerkt met externe partijen. “Met de GGD Hart voor Brabant hebben we afgesproken dat zij tussen 27 november en 12 december op drie locaties onze medewerkers gaan vaccineren. Huisartsen monitoren de acute bijwerkingen van hun cliënten die wonen bij BrabantZorg en apotheken helpen ons met de verspreiding van de vaccins én het optrekken van de spuitjes. Er ontstaan samenwerkingsverbanden die we voor corona nog niet zo hadden”, aldus Miriam Haagh. 

Over de (booster)vaccinatie

De effectiviteit van de in Nederland gebruikte COVID-19 vaccins is op dit moment nog steeds hoog. De vaccins bieden voor 94 procent bescherming tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen IC-opname. Deze boostervaccinatie met het Pfizer/BioNTech vaccin biedt een extra bescherming tegen ziekenhuisopname. Om in aanmerking te komen moet de ontvanger 18 jaar of ouder zijn, moet het minimaal een half jaar geleden zijn dat de laatste vaccinatie is ontvangen, mag de ontvanger het afgelopen half jaar geen corona hebben gehad, moet de griepprik meer dan een week geleden zijn toegediend én mag de komende 14 dagen niet de griepprik worden gehaald.