Longverpleegkundige

Bij mensen met een longaandoening is ademen niet vanzelfsprekend. Zij moeten dagelijks strijd leveren om lucht binnen te krijgen die ze nodig hebben om te leven. Een longaandoening kan de kwaliteit van leven verminderen. De longverpleegkundige begeleidt mensen in dit ziekteproces en helpt klachten te verminderen.

Longziekten zoals COPD en astma zijn niet te genezen. De longverpleegkundige kan u echter wel helpen met de beperkingen om te gaan. Zij begeleidt u bij de acceptatie van de ziekte, geeft advies over medicatie, beoordeelt de inhalatietechniek en biedt hulp bij stoppen met roken. Hierdoor kunnen klachten in grote mate verminderen.

Wat past bij u?

LongverpleegkundigeDe longverpleegkundige kijkt naar uw levensstijl: wat past het beste bij u en wat kunt u zelf doen? Mensen met een longaandoening zijn geneigd steeds minder te bewegen, waardoor de conditie achteruit gaat en men niet zelden in een sociaal isolement raakt. De longverpleegkundige helpt u deze cirkel te doorbreken om verergering van de klachten te voorkomen.

Longziekten en angst

Longziekten gaan vaak gepaard met angst. Angst voor benauwdheid en voor het ziekteverloop. De longverpleegkundige maakt dit bespreekbaar en zoekt samen met u naar manieren van verlichting.

Ook in de laatste levensfase biedt de longverpleegkundige begeleiding. Voor alle vragen op het gebied van longziekten kunt u bij de longverpleegkundige terecht.

Meer informatie of een afspraak inplannen

De longverpleegkundige biedt behandeling en begeleiding aan huis voor mensen die zelfstandig wonen en vanuit de locaties van het Behandel- en Kenniscentrum. Deze behandeling valt onder eerstelijnszorg. Voor informatie of het inplannen van een afspraak kunt u rechtsreeks contact opnemen met het ​Behandel- en Kenniscentrum van uw regio of ​uw vraag of bericht naar​ ons sturen via het ​behandelaren contactformul​ier.