Nieuwe maatregelen: wat betekent dit voor BrabantZorg?

17 november 2021

Zoals u ongetwijfeld heeft vernomen of gezien, heeft het kabinet strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal besmettingen terug te dringen. Deze maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Bij BrabantZorg volgen we het landelijke beleid. Hieronder lichten we de huidige richtlijnen binnen BrabantZorg toe.

1,5 meter afstand
We vragen iedereen om zich weer aan de 1,5 meter afstand onderling te houden. Het houden van afstand en het volgen van de overige basisregels (regelmatig uw handen goed wassen, thuisblijven en testen bij klachten en zorgen voor voldoende ventilatie) is nog steeds het beste wat u kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Maximaal 4 bezoekers per dag
Landelijk geldt het dringende advies om thuis maximaal vier bezoekers per dag te ontvangen. Dit geldt dus ook voor de bewoners van onze woonzorglocaties. Wij vragen bewoners maximaal vier bezoekers per dag te ontvangen.

Restaurants
Ook in de restaurants volgen we de landelijke richtlijnen:

  • Een vaste zitplaats is verplicht. 
  • De restaurants sluiten om 20.00 uur.
  • Verder wordt er binnen de horeca van BrabantZorg in principe geen coronatoegangsbewijs gevraagd, omdat zorginstellingen onder een landelijke uitzondering vallen. Dit kan echter bij bepaalde gelegenheden wijzigen, afhankelijk van de situatie op locatie.

Mondkapjes
Sinds 6 november zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes, zo ook in onze woonzorglocaties. 

  • Bewoners hoeven geen mondkapje te dragen, tenzij ze zich daar zelf prettig bij voelen natuurlijk.
  • Bezoekers dragen een niet-medisch mondkapje in de publieke ruimtes van onze woonzorglocaties, bijvoorbeeld wanneer ze door de gang of het restaurant lopen. Zodra ze gaan zitten in het restaurant, kunnen zij het mondkapje afdoen.
  • Medewerkers en vrijwilligers dragen ook een niet-medisch mondkapje wanneer ze door een publieke ruimte van onze woonzorglocatie lopen. Tijdens het werk dragen medewerkers en vrijwilligers altijd een medisch mondneusmasker.

Wij kunnen de hulp van naasten heel goed gebruiken
We doen graag een oproep aan familie en naasten van onze cliënten om ons te helpen. Allereerst door zichzelf aan de regels te houden: regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand bewaren, thuisblijven bij klachten en een mondkapje dragen in de publieke ruimtes. U maakt het ons daarmee écht makkelijker. In onze dienstverlening staat de veiligheid van de cliënten, maar ook het welzijn voorop. Naasten zijn heel belangrijk voor het welzijn en welbevinden van onze bewoners. We willen dat iedereen zijn of haar oorspronkelijke leven zo normaal mogelijk kan voortzetten. Samenwerken met de familie en naasten in de zorg is daarom essentieel. Om het voor de bewoners van onze woonzorglocaties zo aangenaam mogelijk te maken, kunnen naasten bijvoorbeeld wat vaker samen even een rondje gaan wandelen, een spelletje doen of samen tv kijken. Er zijn talloze manieren waarop we er samen met alle betrokkenen voor kunnen zorgen dat elke dag zo fijn mogelijk is. 

Tot slot
Hier vindt u een schematisch overzicht van alle richtlijnen. Let op: het schema is niet altijd leidend, er zijn altijd uitzonderingen mogelijk in overleg en per locatie kan de situatie verschillen. Alle locaties van BrabantZorg zijn tenslotte anders.